UBOJITI VODENI VAL

Humanitarna katastrofa: Razina vode porasla za 10 metara, sela će biti izbrisana s lica zemlje!

Ukrajinci tvrde da su Rusi raznijeli branu kako bi zaustavili protuofenzivu ukrajinskih snaga

Brana kod Hersona

 Profimedia, Twitter/

Rusija je digla u zrak hidroelektranu Kahovka kod Hersona u ranim jutarnjim satima, a iz UkrHydroEnerga izvijestili su kako je strojarnica na hidroelektrani potpuno uništena i kako se situacija ne može popraviti.

Ruska agencija Tass javlja da proruski čelnik naselja Nova Kahovka tvrdi da je razina voda već porasla za deset metara.

Prema preliminarnim prognozama, akumulacijsko jezero bi se trebalo isprazniti u sljedeća četiri dana.

Od 9 sati ujutro razina vode u akumulacijskom jezeru Kahovka brzo opada te je počela evakuacija stanovništva iz potencijalno ugroženih područja.

Nekontrolirano opadanje razine vode dodatna je prijetnja za okupiranu nuklearnu elektranu Zaporižja. Voda iz jezera Kahovka neophodna je za hlađenje reaktora, odnosno kako bi elektrana dobivala energiju za turbinske kondenzatore i sigurnosne sustave nuklearne elektrane. Trenutno je rashladni bazen stanice pun, a ukrajinsko osoblje u tvornici pomno prati sve pokazatelje, ističu iz UkrHydroEnerga, državne tvrtke koja upravlja velikim hidroelektranama duž rijeka Dnjepar i Dnjestar.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski sazvao je zbog alarmantne situacije hitan sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu Ukrajine.

UkrHydroEnergo trenutno nastavlja analizirati situaciju, a njihovi stručnjaci rade na razjašnjavanju razmjera uništenja, brzine i količine vode, ističu zu priopćenju.

Savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova Anton Geraščenko objavio je na Twitteru snimku koja prikazuje detonaciju ruskih mina na obali Dnjepra kod hidroelektrane Kahovka.

Brana raznesena iznutra

Međutim, glasnogovornica operativnog zapovjedništva Jug Natalia Humeniuk za Radio Svoboda kazala je kako nije cijela brana uništena, ali je teško oštećena, odnosno ‘raznesena iznutra‘.

‘Uništenje je veliko, tako da porast vode može biti vrlo visok‘, kazala je Humeniuk i istaknula kako nije riječ o raketnom udaru, jer je ‘i po vrsti oštećenja, ali i po izgledu same brane, jasno da je do detonacije došlo iznutra‘.

‘Odlučili su da će povećavajući vodenu površinu zaustaviti protuofenzivu ukrajinskih snaga‘, napomenula je i dodala kako će se ‘linija paljbenih položaja‘ ruske vojske pomaknuti jer će ‘voda učiniti svoje‘.

To znači da će stanovnicima Hersona na desnoj obali Dnjepra biti "malo lakše" što se tiče granatiranja.

Katastrofalne posljedice

Uništenje hidroelektrane Kahovka je strašna ekološka i humanitarna katastrofa, a kakve bi mogle biti posljedice već je objavljeno u video simulaciji na društvenim mrežama.

Osim što je ugrožena najveća nuklearka u Europi, poplave uzrokovane razaranjem mogle bi dovesti do mnogih smrtnih slučajeva, kao i do brojnih izgubljenih domova nakon što naselja budu poplavljena. Masovna evakuacija je već počela.

Osim toga, uginut će deseci tisuća tona ribe i nestat će jedinstvena biosfera. Naime, gnijezda milijuna ptica u močvarama duž lijeve obale rijeke Dnjepar su poplavljena.

Sjevernokrimski kanal sada će se isušiti i ostat će suh dugo vremena, a ljudi na jugu i na Krimu ostat će bez pitke vode.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 21:47