PROPAO MU PLAN

Humanitarna katastrofa u najavi: ‘Lukašenkovi‘ migranti zapeli u Bjelorusiji. Nitko ih ne želi, pa ni on sam

Minsk je ovih dana prepun migranata, a šume i močvare uz granicu pune su izbezumljenih, pothlađenih i izgladnjelih ljudi
 Fabian Sommer/dpa Picture-Alliance via AFP

Bjeloruski autokrat Aleksandar Lukašenko mislio je da će smjestiti Europskoj uniji i osvetiti se za sankcije koje su mu nametnute tako što će im "lifrati" migrante.

Bjeguncima iz Sirije, Iraka, Afganistana i zemalja sjeverne Afrike odobrio je studentske vize ili im je omogućio da ih direktno mogu kupiti ili dobiti na aerodromu u Minsku te im o državnom trošku osigurao prebacivanje do poljske, litavske ili latvijske granice gdje su ih puštali da "sami prebjegnu".

Propali plan

No, nakon što su te tri zemlje na krajnjim istočnim granicama EU počele graditi goleme pregrade, vraćati izbjeglice u Bjelorusiju, kontrolirati granicu, pa i putem helikoptera i dronova, te dovela dodatne vojne snage, Lukašenkov je naum upao u probleme.

Prema nekim bjeloruskim nevladinim izvorima, Minsk je ovih dana prepun migranata koji spavaju po kolodvorima i šoping-centrima, susreću ih kako se griju po haustorima i garažama te na ulici moljakaju za hranu, a šume i močvare uz granicu pune su izbezumljenih, pothlađenih i izgladnjelih ljudi koji više ne mogu tako lako prijeći granicu.

Stoga je Lukašenko sada, uoči zime koja je na tom području već počela kucati na vrata, donio odluku kojom obustavlja izdavanje viza u Minsku ili po bjeloruskim turističkim agencijama te od građana Sirije, Egipta, Afganistana, Pakistana, Jemena, Iraka i Nigerije traži da po vize moraju ići u bjeloruska diplomatska predstavništva. Ovih dana zbog toga se očekuje drastičan pad priljeva migranata u Bjelorusiju, pa i "navalu" na vanjske granice EU.

Humanitarna katastrofa

No, što će biti s onima koji su već stigli u Bjelorusiju? Nitko neće "Lukašenkove" migrante, pa ni on sam, ali mnogi upozoravaju da bi se mogla dogoditi humanitarna katastrofa velikih razmjera u kojoj bi mogao nastradati golem broj migranata, među kojima ima dosta djece i žena.

Nitko ne zna koliko se točno migranata u ovom trenutku nalazi u Bjelorusiji, a govori se o desecima tisuća, i što će s njima biti jer Minsk nema namjeru ni sredstva za zbrinjavanje izbjeglica koji su sada zapeli u toj izoliranoj europskoj zemlji i u tamošnjim pograničnim šumama. Poljska granična služba objavila je da su na granici pronašli još jednog umrlog migranta, 24-godišnjeg Sirijca kod kojeg je pronađena uredna bjeloruska viza.

To je već sedmi umrli migrant na poljsko-bjeloruskoj granici od početka rujna. Aleksandar Lukašenko se očito preračunao, a mnogi tamošnji analitičari govorili su upravo to da bi se igra s migrantima mogla njemu samom obiti o glavu i vratiti poput bumeranga. Bjeloruski politolog Jegor Lebedok kaže kako je rizik od mogućih incidenata s migrantima i domaćim stanovništvom u porastu te kako je evidentno sve veće nezadovoljstvo Bjelorusa zbog toliko migranata na njihovim ulicama.

Lebedok ističe da Lukašenko nije ostvario željeni efekt i sada želi popraviti štetu, barem dok ne zatopli na proljeće. Portal Zerkalo.io piše kako Lukašenko nije očekivao ovako žestok i efikasan odgovor Poljske, Litve i Latvije, koje su u dva mjeseca uspjele zaustaviti protok migranata te ih, bez milosti, vraćaju u Bjelorusiju.

Poljski Sejm odobrio je gradnju bodljikave ograde, uveo izvanredno stanje uz granicu, zabranio kretanje tri kilometra do granice, osim "odgovornim osobama", te donio uredbu o vraćanju migranata u Bjelorusiju, odnosno vraćaju sve one koji "nisu direktno došli s područja gdje su im život ili sloboda ugroženi". Migrantima se na licu mjesta presuđuje zabrana povratka u Poljsku od nekoliko mjeseci do nekoliko godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 18:02