NAKON TALIBANSKE ZABRANE

Humanitarne udruge napuštaju Afganistan: ‘Ne možemo raditi bez ženskog osoblja‘

Bez ženskog osoblja ne možemo učinkovito doprijeti do djece, žena i muškaraca, poručile su u zajedničkoj izjavi

Afganistanke na ulicama Kabula

 -/Afp

Više velikih međunarodnih humanitarnih udruga objavilo je da privremeno obustavlja rad u Afganistanu, nakon što su talibani zabranili ženama da rade za njih, javlja CNN. Talibanske vlasti u subotu su naredile svim lokalnim i međunarodnim nevladinim organizacijama da svojim zaposlenicama zabrane dolazak na posao. Tko to ne bude poštivao, izgubit će licencu, upozorilo je Ministarstvo gospodarstva u pismu nevladinim organizacijama.

Razlog za takvu odluku je to što je u posljednje vrijeme bilo "ozbiljnih pritužbi u vezi s nepoštivanjem islamskog hidžaba i drugih zakona i propisa Islamskog Emirata", navele su talibanske vlasti u pismu. Zbog striktnih talibanskih propisa, muškarci ionako ne mogu obavljati humanitarni posao pomaganja ženama i djeci.

"Bez ženskog osoblja ne možemo učinkovito doprijeti do djece, žena i muškaraca koji očajnički trebaju našu pomoć", poručile su u zajedničkoj izjavi udruge ‘Spasimo djecu‘ (‘Save the Children‘), ‘Norveško vijeće za izbjeglice‘ i ‘CARE International‘. Udruge su objavile da obustavljaju rad dok se "ne razjasni ta najava". David Wright, operativni direktor organizacije Save the Children International, rekao je za CNN da sada ne mogu doprijeti do desetaka tisuća ranjivih majki i djece diljem zemlje. S njima mogu raditi samo žene.

Udruga International Rescue Committee objavila je da je među više od 8000 ljudi koje zapošljavaju u Afganistanu, više od 3000 žena. "Ako nam nije dopušteno zapošljavati žene, ne možemo pomagati onima kojima je pomoć potrebna", požalili su se. Udruga ‘Islamic Relief‘ objavila je da su prisiljeni "privremeno obustaviti aktivnosti koje se ne odnose na spašavanje života u Afganistanu".

image

Afganistanka u Kandaharu

Naveed Tanveer/Afp

Malo prije toga, 21. prosinca, talibanska vlast zabranila je sveučilišno obrazovanje za žene u cijeloj zemlji, u nizu mjera kojima brutalno guše slobode afganistanskih žena otkako su preuzeli vlast u kolovozu 2021. Na konferenciji za novinare koju je prenosila televizija, talibanski ministar visokog obrazovanja rekao je da su ženama zabranili pristup sveučilištima jer nisu poštovale islamska pravila odijevanja i druge "islamske vrijednosti"; među ostalim, problem je što studentice putuju bez muškog skrbnika. U ožujku je djevojkama zabranjen povratak u srednje škole.

Grupa žena u subotu je u gradu Heratu prosvjedovala protiv zabrane pristupa sveučilištu, prenosi CNN. Snimke prikazuju kako djevojke trče ispred vodenog topa i skandiraju policajcima "kukavice". Sličan prosvjed održan je i u Kabulu.

Odluku talibana da zabrane rad ženama u nevladinim udrugama osudio je UN. Pokušat će razgovarati s talibanskim vodstvom kako bi razjasnili problem. Za UNICEF je to "nečuveno smanjenje prava za djevojčice i žene", koje će imati velike posljedice na pomaganje djeci i osiguravanje njihovih zdravstvenih, prehrambenih i obrazovnih prava.

Međunarodni odbor Crvenog križa (ICRC) objavio je da su jako zabrinuti za budućnost afganistanskog zdravstvenog sustava. Oni pomažu 45 zdravstvenih institucija u Afganistanu, među ostalim, bolnice i medicinske škole. Isplaćuju plaće za 10.483 zdravstvena radnika, od kojih su 33 posto žene.

"Žene imaju središnju ulogu u humanitarnim operacijama diljem svijeta. Ta odluka mogla bi biti pogubna za afganistanski narod", poručio je američki državni tajnik Antony Blinken. "Američki dužnosnici ne bi se trebali miješati u unutrašnja pitanja Afganistana", oštro mu je odgovorio glasnogovornik talibana Zabihullah Mujahid.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 22:27