SNAŽNA REAKCIJA

I Bruxelles i Washington osudili sukobe na Kosovu, prozvali su - Prištinu: ‘Prekinite s tim akcijama‘

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u petak je zapovjedio vojsci da podigne borbenu spremnost na najvišu razinu
 Stringer/Afp

Europska unija snažno je u petak osudila sukobe između kosovske policije i prosvjednika na sjeveru Kosova, za koje kaže da su pokrenuti pokušajima novoizabranih načelnika da uđu u općinske zgrade, izjavio je glasnogovornik za vanjsku politiku Peter Stano.

Stano je rekao da su sukobi "izazvani pokušajem novoizabranih gradonačelnika da uđu u zgrade općina"

Izrazio je žaljenje zbog napada na civilnu misiju EU-a Eulex. Svi moraju poduzeti korake na smirivanju napete situacije i odmah uspostaviti mir. EU neće prihvatiti bilo kakve daljnje jednostrane ili provokativne akcije i prioritet se mora dati očuvaju mira i sigurnosti na terenu”, istaknuo je Stano.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u petak je zapovjedio vojsci da podigne borbenu spremnost na najvišu razinu i da se njezine postrojbe približe granici s Kosovom, nakon što su se prosvjednici i policija sukobili na sjeveru Kosova zbog preuzimanja dužnosti novih gradonačelnika nakon bojkotiranih izbora.

Beogradski mediji javili su da je kosovska policija ušla je u zgradu općine Zvečan, pošto je prethodno ispred općine, gdje su se okupili građani, ispalila suzavac i šok bombe.

Poslije lokalnih izbora koje su Srbi bojkotirali novi gradonačelnik je trebao tijekom dana preuzeti dužnost. Ispred zgrade općine okupili su se kosovski Srbi želeći to onemogućiti.

Prethodno je policija u Prištini objavila priopćenje u kojem se navodi da pomaže novoizabranim gradonačelnicima kako bi mogli ući u općinske urede u četiri sjeverne općine.

Glasnogoovrnik Stano je ponovio stajalište EU-a da nedavno održani izbori na sjeveru Kosova ne mogu biti dugoročno rješenje u te četiri općine.

“Takvo se rješenje može pronaći samo kroz stvarni dijalog između svih ključnih dionika, koji uključuju Kosovo, Srbiju i zajednicu kosovskih Srba – uz pomoć EU-a”, rekao je.

Washington osudio incidente na sjeveru Kosova i upozorio Prištinu

Sjedinjene Američke Države najoštrije osuđuju akcije kosovske vlade, rekao je u petak američki državni tajnik Antony Blinken u povodu najnovijih incidenata na sjeveru Kosova, naglasivši da su kosovske vlasti poduzele nasilne mjere unatoč savjetima SAD-a i europskih partnera.

Ranije danas u tri općine na sjeveru Kosova izbili su sukobi između kosovske policije i lokalnih Srba koji su se usprotivili pokušajima novoizabranih načelnika Albanaca da uđu u općinske zgrade nakon izbora koje su Srbi bojkotirali.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić je zapovjedio vojsci da podigne borbenu spremnost na najvišu razinu i da se njezine postrojbe približe granici s Kosovom.

Srbijanski ministar obrane Miloš Vučević rekao je beogradskim medijima da će vojska "braniti suverenitet Srbije i pravo na život svih njezinih građana".

Blinken je u priopćenju ocijenio je da su aktivnosti kosovskih vlasti "snažno i nepotrebno podigle napetosti", potkopavajući napore SAD-a da pomognu u normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

Te će aktivnosti "imati posljedice po naše bilateralne odnose s Kosovom", naglasio je Blinken i pozvao kosovskog premijera Albina Kurtija da prekine te akcije, a obje strane da se suzdrže od bilo kakvih daljih aktivnosti koje bi dodatno potakle tenzije i sukobe.

Potez kosovskih vlasti je ranije u petak osudio i EU. Sukobi su "izazvani pokušajem novoizabranih gradonačelnika da uđu u zgrade općina", rekao je glasnogovornik za vanjsku politiku Peter Stano.

Kosovska vlada izvjestila je u petak zemlje tzv. kvinte - SAD, Veliku Britaniju, Njemačku, Francusku i Italiju - da je odlučila preuzeti općinske objekte na sjeveru Kosova s većinski srpskim stanovništvom, ali nije dobila suglasnost za tu akciju, objavio je danas portal Albanian post iz Tirane.

Vučić je na skupu svojih pristaša u Beogradu u petak rekao da su zemlje kvinte osudile akcije Prištine, ali "tek nakon što su zavšili posao"

Prema navodim prištinskih medija, u Prištini su se večeras sastali kosovski premijer Albin Kurti i zapovjednikom Kfora Angelo Michele Ristuccia.

Desna oporba u Beogradu današnje incidente vidi kao "potpuni krah kosovske politike" predsjednika Aleksandra Vučića i vladajuće većine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. lipanj 2023 20:49