'LATENTNA PRIJETNJA TERORIZMA'

I DALJE NIŠTA OD SLOBODE PUTOVANJA UNUTAR EU Austrija će produljiti kontrole na granici s Mađarskom i Slovenijom barem do studenog

 / Reuters

Austrija će produljiti kontrole na granici s Mađarskom i Slovenijom barem do studenoga, objavila je u nedjelju austrijska agencija APA, citirajući pismo austrijskog ministra unutarnjih poslova upućeno Europskoj komisiji.

Ministar Herbert Kickl kao obrazloženje za tu odluku u pismu Komisiji navodi uporno visok broj ilegalnih imigranata i "latentnu prijetnju terorizma" zbog mogućeg povratka boraca iz bivših uporišta Islamske države u Siriji i Iraku, prenosi agencija.

Kickl, iz krajnje desne Slobodarske stranke (FPOe), ističe kako očekuje da će se povećati broj uhićenih migranata na tzv. balkanskoj ruti prema Europi.

Austrijsko ministarstvo unutarnjih poslova nije odgovorilo na zahtjev za komentarom.

Granične kontrole trebale su biti ukinute 11. svibnja.

Austrija, Njemačka i druge članice schengenske zone uvele su izvanredne granične kontrole 2015. nakon što je u Europu stiglo više od milijun izbjeglica i migranta s Bliskog istoka i Afrike.

Šest članica schengenske zone, uključujući Francusku i Švedsku, produljuju od tada granične kontrole pozivajući se na sigurnosne razloge i prijetnju ilegalne imigracije iako Komisija traži rješenja za slabosti na vanjskim granicama i obnovu slobode putovanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. rujan 2023 11:13