POPLAVE U AUSTRALIJI

I dalje se provode evakuacije iz Sydneya, premda obilne kiše slabe

Vrijeme na australskoj istočnoj obali dvije godine zaredom pod utjecajem je fenomena La Nina koji donosi obilne kiše

Poplave u Sydneyu

 Muhammad Farooq/Afp

Jaka oluja s obilnom kišom koja je danima bjesnila u dijelovima Sydneya pomiče se od grada, pokazuju satelitske snimke u srijedu, premda su vodostaji rijeka i dalje iznad opasne razine zbog čega su nužne evakuacije.

U trećoj velikoj poplavi u Australiji ove godine više od 85.000 ljudi u New South Walesu, većinom u zapadnim predgrađima Sydneya, pozvani su da se ili evakuiraju ili su upozoreni da bi mogli dobiti zapovijed za evakuaciju, više nego u utorak, kad je to vrijedilo za 50.000 ljudi.

image

Poplave u Sydneyu

Muhammad Farooq/Afp

"I dalje je opasna situacija i moramo primjereno reagirati", rekao je premijer Anthony Albanese novinarima te najavio jednokratnu hitnu isplatu u visini 680 australskih dolara stanovnicima pogođenim poplavama, za vrijeme posjeta predgrađu Windsoru, koje je pretrpjelo treći veliki potop ove godine.

Vrijeme na australskoj istočnoj obali dvije godine zaredom pod utjecajem je fenomena La Nina, koje se obično povezuje s većom količinom oborina.

image

Poplave u Sydneyu

Muhammad Farooq/Afp

Nevrijeme se s istočne obale Australije premješta na središnju sjevernu obalu New South Walesa obuhvaćajući više od 300 kilometara, a meteorološki zavod predviđa da će na nekim mjestima u šest sati pasti više od 200 milimetara oborina.

Obilne kiše od subote nastavljaju izlijevati vodu u riječne slivove oko Sydneya, već gotovo punog kapaciteta prije posljednje poplave, i vlasti su upozorile da bi se kriza s poplavama mogla produljiti do početka sljedećeg tjedna.

image

Poplave u Sydneyu

Muhammad Farooq/Afp

Neka područja u New South Walesu od subote su primila i do 700 mm oborina - samo po sebi već više od godišnjeg prosjeka - ali u Sydneyu su se uvjeti počeli ublažavati.

"Očekuju nas neki suhi uvjeti (u Sydneyju) sutra i zatim u petak, slabi pljuskovi koji se vraćaju tijekom vikenda, ali ništa tako jako kao što smo vidjeli", rekao je meteorolog Jonathan How za Australian Broadcasting Corp.

image

Poplave u Sydneyu

Muhammad Farooq/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. prosinac 2022 02:09