ZRAČNI UDAR

I drugi pripadnik Iranske revolucionarne garde umro nakon izraelskog napada u Siriji

Izrael godinama izvodi napade na, kako izraelske vlasti kažu, ciljeve povezane s Iranom u Siriji,

Ilustracija

 -/Afp

I drugi pripadnik korpusa Iranske revolucionarne garde koji je služio kao vojni savjetnik u Siriji, umro je nakon izraelskog zračnog napada blizu Damaska, objavili su iranski državni mediji u nedjelju, kada je izveden novi napad na mete u Siriji, treći u zadnja tri dana.

"Mekdad Mehgani Džafarabadi, član Revolucionarne garde, ranjen je u petak u zločinačkom napadu cionističkog režima, no na kraju je podlegao teškim ozljedama", stoji u priopćenju Revolucionarne garde objavljenom u nedjelju.

"Zločini cionističkog režima neće ostati bez odgovora... oni će za to platiti", dodaje se.

Izrael godinama izvodi napade na, kako izraelske vlasti kažu, ciljeve povezane s Iranom u Siriji, gdje je utjecaj Teherana porastao otkako je Iran počeo podržavati predsjednika Bašara al-Assada u građanskom ratu započetom 2011.

Iran kaže da iranski časnici, na poziv Damaska, imaju savjetodavnu ulogu u pitanjima povezanim sa Sirijom.

U Siriji je za vrijeme rata ubijeno više desetaka pripadnika Revolucionarne garde, među kojima i visoki vojni časnici.

U zračnom napadu od petka, za koji sirijski Opservatorij za ljudska prava tvrdi da je šesti izraelski napad u Siriji u ožujku, ubijen je još jedan časnik Revolucionarne garde i vojni savjetnik, Milad Hajdari.

Komentirajući smrt dvojice pripadnika IRGC-a, glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Naser Kanani je rekao da "Islamska Republika Iran zadržava pravo da odgovori na izraelski državni terorizam u odgovarajuće vrijeme i na odgovarajućem mjestu".

Agencija AFP prenosi da je u zračnom napadu na Siriju u nedjelju, koji Damask pripisuje Izraelu i treći je u zadnja tri dana, ranjeno pet sirijskih vojnika.

Vijest o napadu izvedenom s položaja sjeveroistočno od Bejruta na grad i pokrajinu Homs prenijela je službena sirijska agencija SANA u nedjelju, pozivajući se na vojni izvor.

Sirijski Opservatorij za ljudska prava (OSDH) izvijestio je da su izraelski projektili gađali nekoliko vojnih položaja sirijskog režima i snaga povezanih s Iranom u Homsu. Ondje su se čule eksplozije i izbio je požar u jednom istraživačkom centru.

Vijest o napadima potvrdio je direktor SOHR-a Abdel Rahman koji je kazao da ima ranjenih i mrtvih i da su na mjesto napada stigla vozila hitne pomoći.

"Uništeno je skladište oružja koje je pripadalo libanonskom Hezbolahu, a nalazilo se u vojnoj zračnoj luci Dabaa u jugozapadnom dijelu Homsa", dodao je.

Izraelski napad u noći na nedjelju treći je u Siriji u manje od tjedan dana, a uslijedio je nakon što je Damask bio meta izraelskih zračnih napada dvije noći zaredom, 30. i 31. ožujka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:51