DVOSTRUKI ŽIVOT

I dvojnica kancelarke Merkel odlazi u mirovinu: ‘Uskoro bi mi se mogla ostvariti najveća želja‘

Kad se Merkel (67) sljedećeg mjeseca povuče iz svoje uloge, 65-godišnja Wanecki planira učiniti isto.

Ursula Wanecki

 Dieter Menne/ AFP

Ursula Wanecki (65) ima san, a to je konačno upoznati Angelu Merkel (67) i s njom razmijeniti savjete o tome kako napraviti šlesku tortu od šljiva, prenosi Guardian.

“Sigurno znam da voli raditi taj kolač, s preljevom od mrvica. Zamišljam nas kako sjedimo u njezinu vrtu, pijemo kavu i jedemo tortu – s hrskavim mrvicama – daleko od očiju javnosti.” Rekli su joj, kaže, “upućeni” da njezina ideja i nije tako luda. Merkel zna za Wanecki, koja ju je imitirala gotovo otkad je kancelarka, pa joj je čak poslala i potpisanu knjigu, što Wanecki smatra prešutnim odobravanjem njezine nekonvencionalne uloge.

image

Ursula Wanecki

Dieter Menne/AFP

Njezina javna prisutnost kao vodeće njemačke dvojnice Angele Merkel, u svemu, od satiričnih TV emisija i otvaranja supermarketa do privatnih vjenčanja i rođendanskih proslava, zaokupila ju je posljednjih 16 godina, iako to naziva svojim "hobijem" te je i zadržala svoj dnevni posao pomoćnika poreznog savjetnika.

Kad se Merkel (67) sljedećeg mjeseca povuče iz svoje uloge, 65-godišnja Wanecki planira učiniti isto. “Najviše se veselim što ću moći ponovno nositi lak za nokte i velike naušnice, nešto što Merkel nikada ne radi”, šali se. Njezin drugi život započeo je gotovo slučajno, bez apsolutno nikakvog truda s njezine strane, rekla je Wanecki u nedavnom online intervjuu iz svog skromnog trosobnog stana u Attendornu, u zapadnoj Njemačkoj.

“Kad je moj unuk bio jako mali, vidio je Angelu Merkel na TV vijestima i rekao svojoj mami: 'To je baka.' Tada sam na vjenčanju nosila odijelo boje marelice, nešto slično onome što je ona nosila – boja nam objema pristaje – a kasnije sam se odjenula kao ona za odlazak na karneval. I tako je sve počelo", rekla je.

image

Ursula Wanecki

Dieter Menne/AFP

Unatoč tome što je od Merkel viša “za glavu” i ima veličinu cipela broj 40, u usporedbi s Merkelinih 38, kao i “duže, vitke noge”, ona kaže da većina ljudi ne primjećuje razliku, “posebno ako Merkel nikada nisu vidjeli uživo”.

Ona ima agenta koji se bavi zahtjevima za dvojnike, te koji je shvatio da potražnja stalno raste tijekom godina, dosegnuvši svoj vrhunac u nedavnim, posljednjim mjesecima Merkelinog četvrtog mandata.

Wanecki je u listopadu sudjelovala u igranom filmu, iako joj nije dopušteno ulaziti u detalje u njemu. Također je već glumila u brojnim filmovima britanske fotografkinje i filmske redateljice Alison Jackson koja se specijalizirala za scenarije u kojima se koriste dvojnici slavnih.

image

Ursula Wanecki

Dieter Menne/AFP

Jednom je čak dospjela na naslovnice časopisa za homoseksualne žene, u kojem je glumila Merkel u intimnom okruženju s drugom ženom. "Dolazim iz stroge katoličke obitelji i nisam imala apsolutno nikakve veze s homoseksualnošću”, rekla je Wanecki.

“Ali nakon što mi se obratio časopis počela sam raditi domaću zadaću i shvatila koliko je to važna tema.” Ali nije bila spremna na reakciju koja je uslijedila. “Reakcija u cijelom svijetu bila je izvanredna. Mislim da je to čak moglo pomoći Merkel da promijeni mišljenje o homoseksualnim brakovima", rekla je.

image

Ursula Wanecki

Dieter Menne/AFP

“To je bio prvi put da sam se uplašila da će me zamijeniti s njom”, rekla je za za početak migrantske krize 2015. godine. “I da budem iskrena, strah me nikada nije napustio. Uvijek vodim računa, čak i u svom rodnom gradu, kada hodam ulicom da vidim tko je još u blizini. Ako mi netko priđe iza leđa, lako se uzbunim. U Berlinu, kada stojim na vrhu stepenica sa svojim koferom, uvijek čekam da se raščisti prije nego što uhvatim ogradu i siđem dolje, u slučaju da me netko pokuša gurnuti", objasnila je.

Uskoro Wanecki planira umiroviti Angelu Merkel. Ona voli krstarenje i još više istraživati ​​svoju rodnu Poljsku. “Bilo mi je važno svih godina da ne izgubim bit Ursule Wanecki, prave mene”, rekla je. “Nadam se da isto vrijedi i za Angelu Merkel.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:05