OBJAVIO MACRON

I Francuska uvodi obvezno cijepljenje za bolničko i osoblje u domovima, ljudi bez covid potvrde neće moći ni na kavu

Zdravstveni radnici i osoblje u staračkim domovima moraju se cijepiti do 15. rujna, no cijepljenje ostatka stanovništva nije obavezno
Francuski predsjednik Emmanuel Macron
 Michel Euler/AFP

Cijepljenje protiv covida-19 postaje obvezno za sve francuske zdravstvene radnike i osoblje koje dolazi u kontakt s najranjivijim pacijentima, najavio je u ponedjeljak predsjednik Emmanuel Macron u televizijskom obraćanju naciji u ponedjeljak.

"Ako sada ne budemo djelovali, porast će broj slučajeva i hospitalizacija", rekao je francuski predsjednik.

Zdravstveni radnici i osoblje u staračkim domovima moraju se cijepiti do 15. rujna.

U Francuskoj je prisutan snažan antivakserski pokret, ali vlasti su se nadale da će uvjeriti dovoljno ljudi, uključujući medicinsko osoblje, da se dobrovoljno cijepe i suzbiju širenje koronavirusa. No usporavanje stope cijepljenja dolaskom ljetnih odmora i nagli porast novih zaraza širenjem dominantne delta varijante, natjerali su vladu da ponovno razmisli.

Francuska će od kolovoza tražiti zdravstvenu propusnicu u restoranima, kafićima i određenim prijevoznim sredstvima, najavio je Macron.

"Zdravstvena propusnica primjenjivat će se u kafićima, restoranima, trgovačkim centrima, kao i u bolnicama, domovima umirovljenika, medicinsko-socijalnim ustanovama, ali i u avionima, vlakovima i autobusima za duga putovanja. Samo će cijepljeni i oni koji su testirani negativno biti u mogućnosti pristupiti tim mjestima", rekao je francuski predsjednik, dodavši kako će se za desetak dana to biti uvedeno i na​ mjestima za razonodu i kulturu.

Macron je rekao da cijepljenje neće biti obavezno za širu javnost, ali potiče sve da to učine. "Moramo ići prema cijepljenju svih Francuza, to je jedini put prema normalnom životu", istaknuo je Macron.

Francuska je prosječno primjenjivala više od 400.000 prvih doza cjepiva dnevno krajem svibnja, a sada je taj broj pao na oko 165.000 dnevno.

Nacionalna medicinska akademija nedavno je pritisnula francuske vlasti da uvedu obvezno cijepljenje za sve osobe u dobi od 12 godina i starije.

Francuska je sredinom travnja imala više od 42.000 zaraženih dnevno i taj broj je pao na manje od 2000 krajem lipnja. No ponovno bilježi porast zaraza s gotovo 4000 novih slučajeva dnevno.

Ako se ne poduzmu neke mjere i nastavi ovaj trend, u Francuskoj bi do kraja srpnja moglo biti do 20.000 zaraza dnevno, upozoravaju epidemiolozi.

Obvezno cijepljenje, pa i ograničeno samo na zdravstvene radnike i drugo osoblje koje dolazi u kontakt s najranjivijim skupinama na covid-19, nije rašireno u Europi, a Macron je ranije odbacivao tu mogućnost za Francusku.

Iznimka je dosad bila Italija, posebno pogođena u pandemiji, koja je nametnula obvezno cijepljenje zdravstvenih radnika krajem ožujka. Neki u Italiji se protiv te mjere bore na sudu, ali većina ju je prihvatila.

Grčka je objavila sličnu najavu u ponedjeljak. Cijepljenje protiv covida-19 za zdravstvene djelatnike i osoblje domova za starije osobe u Grčkoj će postati obvezno jer nastavlja rasti broj slučajeva zaraze u zemlji.

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis istaknuo je da će "ta odluka za osoblje domova za starije osobe na snagu stupiti odmah, dok će za zdravstvene djelatnike cijepljenje biti obavezno od 1. rujna".

Na kontinentu raste zabrinutost zbog delta varijante pa se zemlje odlučuju na povratak ograničenja.

Nizozemska vlada ponovno je uvela ograničenja za noćne klubove, glazbene festivale i restorane, dok su španjolski Kanarski otoci zatražili od vlade da vrati policijski sat.

Nizozemski premijer Mark Rutte priznao je u ponedjeljak da je ublažavanje ograničenja u pandemiji bilo preuranjeno te se ispričao jer je broj zaraženih od tada buknuo na najvišu razinu u 2021.

Engleska, međutim, popušta mjere i od 19. srpnja bit će prva država u Velikoj Britaniji koja će ukinuti zakonsku obvezu nošenja maski i držanja distance.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. siječanj 2022 16:06