REAKCIJA NA ZLOČINE

I Hrvatska bi uskoro mogla protjerati ruske diplomate; Medvedev: ‘Na kraju ćemo se gledati samo kroz nišane‘

- Sve opcije su otvorene, razmatramo sve mogućnosti - rekao je za Jutarnji list ministar Grlić-Radman

Gordan Grlić Radman i Dmitrij Medvedev

 Cropix/afp

Eskalacijom ruske agresije u Ukrajini i povećanjem broja civilnih žrtava rata, kao i sumnji da je Putinova armija počinila ratne zločine, europske zemlje - jedna za drugom - donose ili su već ranije donijele odluke o izgonu brojnih ruskih diplomata sa svog teritorija.

Posebno jako odjeknula je najava njemačke ministrice vanjskih poslova Annalene Baerbock koja je u ponedjeljak najavila kako će njezina zemlja protjerati 40 ruskih diplomata: "Nakon otkrića leševa u Buči i sumnje u ratne zločine, oni su proglašeni 'nepoželjnim osobama'". Kroz pet dana ruski diplomati moraju napustiti Njemačku.

- Sve opcije su otvorene, razmatramo sve mogućnosti - rekao je za Jutarnji list u noći na utorak ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, nakon što smo ga zatražili da komentira odluku Njemačke te da nam kaže smatra li da bi i Hrvatska trebala protjerivati diplomate Ruske Federacije.

- Hrvatska je jasno osudila ratni zločin počinjen kod Buče i poduprijela sve međunarodne napore da se pronađu dokazi koji će omogućiti sudski epilog za ovakav masakr nedužnih civila. O daljnjim zajedničkim koracima i sankcijama ministri vanjskih poslova razgovarat će na sastanku NATO-a u srijedu i četvrtak u Bruxellesu, kao i na Vijeću ministara vanjskih poslova zemalja članica EU sljedeći tjedan u Luksemburgu. Ruskom agresijom na suverenu državu pogaženi su sami temelji današnje Europe koja se zasniva na miru, demokraciji i slobodi. Tražimo mirno i diplomatsko rješenje koje će poštivati međunarodno pravo i teritorijalnu cjelovitost slobodne i demokratske Ukrajine - dodao je ministar Grlić Radman u utorak prijepodne.

Brzo nakon vijesti o protjerivanju ruskih diplomata iz Njemačke, oglasio se i Pariz. Kako javlja agencija AFP, Francuska ima namjeru protjerati 35 ruskih diplomata "čije su aktivnosti protivne njezinim interesima". AFP se pritom poziva na izvor blizak francuskom ministarstvu vanjskih poslova. "Taj potez dio je europskog pristupa", pojašnjeno je u priopćenju ministarstva u kojemu se ne navodi broj ruskih diplomata koji će biti protjerani iz Francuske. "Naša prva odgovornost je uvijek zajamčiti sigurnost Francuza i Europljana", precizira se u tekstu.

Moskva je odmah objavila da će odgovoriti na francusku odluku, objavio je Interfax, citirajući rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Prije Njemačke i Francuske, kao reakciju na rusku invaziju na Ukrajinu, odluke o protjerivanju brojnih ruskih diplomata već su donijele SAD, Irska, Nizozemska, Poljska, kao i baltičke zemlje, pri čemu je Litva otišla najdalje. Iz svoje zemlje odlučila je protjerati ruskog veleposlanika u Vilniusu zbog zločina koje pripisuju ruskoj vojsci. Odluku o protjerivanju ruskih diplomata u ponedjeljak su donijele i Italija te Danska.

Danci su poručili da će protjerati 15 ruskih diplomata, u skladu s koracima koje su poduzele druge zemlje EU, nakon izvješća o pronađenim masovnim grobnicama i ubojstvima civila u ukrajinskom gradu Buča. "Ovo je još jedan primjer brutalnosti, okrutnosti i ratnih zločina, koji su se očigledno dogodili u Buči", rekao je danski ministar vanjskih poslova Jeppe Kofod. Dodao je da ne želi prekinuti diplomatske veze s Moskvom i da ruski veleposlanik i ostatak veleposlanstva neće biti protjerani iz Danske.

Danska sigurnosna i obavještajna služba rekla je u izvješću ranije ove godine da je u ruskom veleposlanstvu radilo nekoliko obavještajnih dužnosnika koji su bili uključeni u špijunažu. "Želimo poslati jasan znak Rusiji da je špijunaža na danskom tlu neprihvatljiva", rekao je Kofod.

Italija je protjerala 30 ruskih diplomata zbog sigurnosnih razloga, rekao je u utorak ministar vanjskih poslova Luigi Di Maio. Ruski veleposlanik pozvan je u ministarstvo vanjskih poslova kako bi mu rekli da će Italija protjerati diplomate. "Mjera je poduzeta u sporazumu s Europskom unijom i atlantskim partnerima i nužna je iz razloga povezanih s našom nacionalnom sigurnošću i u kontekstu trenutne krize koja je uzrokovana neopravdanom agresijom protiv Ukrajine od strane Ruske Federacije", priopćio je Di Maio.

- Rusija će proporcionalno odgovoriti na protjerivanje svojih diplomata iz niza zapadnih zemalja - rekao je u utorak zamjenik predsjednika Vijeća sigurnosti (i bivši predsjednik Rusije) Dmitrij Medvedev. "Svi znaju odgovor: To će biti simetrično i destruktivno za bilateralne odnose. Koga su kaznili? Prije svega sebe", naglasio je Medvedev u objavi na svojem Telegram kanalu.

"Ako se ovo nastavi, bit će prikladno, kao što sam napisao 26. veljače - zalupiti vrata zapadnim veleposlanstvima. Svima će biti jeftinije. A onda ćemo na kraju samo gledati jedni druge, ni na koji drugi način, nego kroz nišane", poručio je bivši ruski predsjednik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. veljača 2024 15:41