CIPAR

I HRVATSKI KONKURENTI OTVORILI SEZONU LOVA NA TURISTE Mediteranska država obećala platiti ljetovanje svakome tko se tamo zarazi koronom

Plaža Mackenzie u gradu Larnaca na Cipru
 Etienne TORBEY / AFP

Cipar se obvezao platiti trošak ljetovanja svakoj osobi koja nakon boravka na tom mediteranskom otoku na testu za koronavirus bude pozitivna, piše BBC. Vlada je u priopćenju koje je objavljeno u srijedu rekla da će platiti trošak smještaja, lijekova i hrane za svakog pacijenta i članove njegove obitelji. Turisti će morati platiti jedino put kući koji potencijalno može uključivati i presjedanje.

Ova je odluka dio kampanje za privlačenje turista u državu koja je dosad zabilježila 939 slučajeva zaraze koronavirusom te 17 smrtnih slučajeva od posljedica zaraze. Turizam je prošle godine bio zaslužan za 15 posto ciparskog BDP-a pa tamošnja vlada sada ulaže velike napore u vraćanje turista.

- Udarac je ogroman i sada pokušavamo dati sve od sebe da napravimo sve što je moguće da spasimo ostatak sezone, rekao je zamjenik ministra turizma Savvas Perdios. - Naporno smo radili da virus zadržimo pod kontrolom, dodao je.

Dužnosnici su rekli da su da će bolnica sa 100 kreveta biti zadužena za primanje turista koji se zaraze koronavirusom. Obitelji zaraženih za to će vrijeme biti smješteni u tzv. karantenskim hotelima.

Cipar će 9. lipnja otvoriti zračne luke za goste iz zemalja koje se smatraju niskorizičnima, a među njima su njima su Njemačka, Grčka, Izrael i Malta. Vlasti će taj popis ažurirati svakog tjedna. Perdios je rekao da će Britanci i Rusi, koji zajedno čine više od pola svih gostiju koji posjećuju Cipar, na otok najvjerojatnije moći doći u srpnju.

Europske vlade trenutno raspravljaju o tome kako najbolje otvoriti sezonu ljetovanja budući da je veći dio kontinenta pandemiju koronavirusa stavio pod kontrolu.

Austrija, Bugarska, Hrvatska, Cipar, Njemačka, Grčka, Italija, Malta, Portugal, Slovenija i Španjolska postigli su dogovor oko pravila koja će dopustiti međudržavni promet s minimalnim rizikom za širenje koronavirusa. Grčka je nekoliko dana nakon toga objavila da će sezonu ponovno pokrenuti u lipnju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. prosinac 2022 13:02