JOŠ DOBRIH VIJESTI

I Moderna blizu objave podataka o cjepivu: ‘Bit će u rangu efikasnosti od 90 posto‘

Visok stupanj učinkovitosti imao bi smisla jer je "gotovo identičan" eksperimentalnom cjepivu tvrtke Pfizer Inc, rekao je Fauci
 Chandan Khanna AFP

Moderna Inc priopćila je u srijedu da ima dovoljno podataka za prvu privremenu analizu kasne faze ispitivanja eksperimentalnog cjepiva protiv covida-19, što bi trebalo pomoći u utvrđivanju učinkovitosti cjepiva.

Iz Moderne su rekli da pripremaju informacije za predaju neovisnom odboru za nadzor sigurnosti podataka koji će razmotriti rezultate i dati preporuke. Nisu rekli kada planiraju objaviti podatke o učinkovitosti.

Tvrtka je u priopćenju istaknula kako je zabilježila značajan porast broja slučajeva covida-19 među sudionicima ispitivanja jer je stopa zaraze porasla širom Sjedinjenih Država. Zbog velikog porasta slučajeva, analiza će obuhvatiti znatno više od 53 slučajeva infekcije, što je bio cilj prve analize.

Tvrtka je rekla da ispitivanje ostaje slijepo, pa ni ona, ni voditelji istraživanja ne znaju koji su sudionici dobili cjepivo, a koji placebo. Cjepivo će se smatrati uspješnim ako je velika većina zaraženih primila placebo, nakon što nadzorni odbor pogleda rane rezultate.

Ranije tijekom dana, vodeći američki stručnjak za zarazne bolesti Anthony Fauci rekao je da bi Moderna mogla imati podatke u roku od "par dana" ili "nešto više od tjedan dana".

Visok stupanj učinkovitosti imao bi smisla jer je "gotovo identičan" eksperimentalnom cjepivu tvrtke Pfizer Inc, rekao je Fauci.

"Možda neće biti 95 posto, možda će biti 90 posto, 96, ili 89 posto, ali bit će u tom rangu", dodao je.

Pfizer je u ponedjeljak rekao da je njegovo cjepivo protiv covida-19 učinkovito više od 90 posto na temelju privremenih rezultata ispitivanja, znatno više od najmanje 50 posto učinkovitosti što traže regulatori.

Moderna, koja koristi sličnu "messenger RNA" tehnologiju kao Pfizer, priopćila je ranije u srijedu da se njezin raspored za studeni, što se tiče polaznih podataka, odvija prema planu. Nije odgovorila na Reutersov zahtjev za komentar kada će objaviti podatke.

Prije nego što podnese zahtjev za odobrenje za hitnu uporabu u SAD-u, tvrtka će trebati pričekati kontrolne podatke koje zahtijeva američka Uprava za hranu i lijekove, što očekuje da će imati u drugoj polovici ovog mjeseca.

Još uvijek nema cjepiva koja su dobila globalno odobrenje, iako je nekolicina, uključujući Modernino, u kasnim fazama studija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2021 11:56