TRUMPOV SAVJETNIK

‘I mrtvi su glasali, možda i Marsovci, a Biden je sam sebi možda dao 5000 glasova! Mislite da smo budale?‘

Trump je u izbornoj noći već proglasio pobjedu iako za to nije imao osnove u broju elektora
Rudy Giuliani
 Jim Watson

Izborni stožer predsjednika SAD-a i republikanskog kandidata na američkim predsjedničkim izborima Donalda Trumpa održao je konferenciju za novinare u Philadelphiji. Među govornicima je bio i Trumpov pravni savjetnik i nekadašnji gradonačelnik New Yorka Rudy Giuliani.

Giuliani je u Philadelphiji imao nevjerojatan govor pun bizarnih i dokazima nepotkrijepljenih tvrdnji o navodnoj izbornoj prevari te je između ostalog rekao da "birački listići poslani poštom mogu biti i s Marsa".

U govoru pred zagriženim Trumpovim pristašama Giuliani je između ostalog rekao i da bi Bidenovo smanjivanje zaostatka u Pennsylvaniji moglo biti posljedica toga da je "sam za sebe glasao više puta".

Govoreći o biračkim listićima koji tek trebaju biti prebrojani Giuliani je rekao:

- Oni mogu biti i s Marsa, što se nas tiče, ili mogu biti od Demokratskog nacionalnog komiteta (DNC). Biden je, koliko ja znam, mogao glasati za sebe 50 ili 5000 puta, a listići su mogli doći iz Camdena u New Jerseyju.

Nadalje, Giuliani je u govoru rekao i da su glasovi mogli doći i od mrtvaca ili Kanađana. Dodao je i da Philadelphia ima "povijest izborne prevare" te rekao da "elita želi ukrasti izbore".

Posebno je bizaran bio trenutak u kojem je novinar Fox Newsa prekinuo Giulianija da bi proglasio pobjedu Bidena u državi Michigan. Zapjenjeni Giuliani je govorio:

- Mislite li da smo glupi, da smo budale? - upitao je, a novinar Neil Cavuto ga je odrezao usred rečenice i rekao da njegova mreža Bidena proglašava pobjednikom u Michiganu.

Podsjetimo, Trump je u izbornoj noći već proglasio pobjedu iako za to nije imao osnove sudeći prema broju osvojenih elektora. No, jutros je njegovu kampanju dočekao hladan tuš budući da je demokratski kandidat Joe Biden osvojio dvije ključne države, Arizonu i Wisconsin, i preuzeo vodstvo u Michiganu što bi mu, zajedno s Nevadom u kojoj vodi cijelo vrijeme, zajamčilo dovoljan broj elektora za pobjedu na izborima.

Ove promjene u broju glasova razbjesnile su Trumpa koji je na svojem Twitter profilu počeo tiradu s nizom neosnovanih tvrdnji da se događa nešto sumnjivo i da je riječ o izbornoj krađi. Iako neki u njegovom stožeru misle da su stjerani pred zid, Trumpova kampanja već je zatražila pravnim putem ponovno prebrojavanje glasova u Wisconsinu i obustavu brojanja glasova u Michiganu, a slična akcija sprema se i u Pennsylvaniji. Associated Press je Wisconsin već proglasio 'Bidenovim', u državi Michigan demokratski kandidat je trenutno u tijesnom vodstvu ispred Trumpa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 02:32