DISIDENTI U MOSKVI

I neki ruski političari okreću leđa Putinu: ‘Glasao sam za priznanje Donbasa, a ne za bombardiranje Kijeva, što je ovo?!‘

Njihove izjave stigle su usred bezbroj antiratnih peticija koje su pokrenuli ruski učitelji, znanstvenici i liječnici

Vladimir Putin

 Odd Andersen/AFP

Ruska invazija na Ukrajinu pokazala se toliko nepopularnom da je čak i nekoliko ruskih parlamentaraca odlučilo povući svoju potporu Kremlju.

Ruska Duma, donji dom ruskog parlamenta, izglasala je priznanje neovisnosti odmetnutih regija u istočnoj Ukrajini, a predsjednik Vladimir Putin potpisao je prijedlog zakona.

Samo dva dana kasnije, gornji dom ruskog parlamenta dao je zeleno svjetlo za slanje ruskih vojnika ‘u inozemstvo‘. Međutim, sve do četvrtka ujutro nije bilo jasno da je Putin naredio žestoku i sveobuhvatnu invaziju na čitavu Ukrajinu. Mihail Matvejev, član Ruske Dume, sada je pozvao Kremlj da zaustavi invaziju.

"Glasajući za priznavanje neovisnosti Donjecka i Luganska, glasao sam za mir, a ne za rat. Glasao sam da Rusija postane štit za Donbas, a ne da bombardira Kijev", rekao je Matvejev, inače član Komunističke partije, prenosi The Telegraph.

Drugi zastupnik, Oleg Smolin, također komunist, rekao je da je "šokiran" invazijom i da mu je žao zbog toga što toliko ljudi gine.

Njihove izjave stigle su usred bezbroj antiratnih peticija koje su pokrenuli ruski učitelji, znanstvenici i liječnici. Čak su i neki stručnjaci koji su bili najviše naklonjeni Kremlju počeli javno preispitivati razloge zašto je Moskva pokrenula rat protiv suverene nacije.

Andrej Kortunov, ravnatelj ruskog vijeća za međunarodne poslove koje savjetuje ministarstvo vanjskih poslova, izjavio je za BBC da nije savjetovao ruske dužnosnike da pokrenu invaziju i da su mnogi u ruskoj vladi šokirani tom odlukom.

"Rekao bih da su mnogi od nas koji radimo u ministarstvu vanjskih poslova bili iznenađeni i šokirani, a rekao bih i da im je poražavajuće vidjeti sve ovo što se događa", rekao je Kortunov i dodao: "Ovo je važna crvena linija koju je prešlo rusko vodstvo i posljedice će vjerojatno biti velike."

Rusko ministarstvo vanjskih poslova nastojalo je pak kazniti neke od najcjenjenijih novinara u zemlji jer su govorili protiv invazije. Elena Černenko, specijalizirana za područje vanjske politike u novinama Kommersant, a koja je često putovala s ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom, rekla je da ju je on izbacio iz tog kruga zbog "neprofesionalizma", prenosi The Telegraph.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 09:47