PARADISE PAPERS

I OKRUNJENE GLAVE IZBJEGAVALE SU POREZNIKE VLASTITIH DRŽAVA Britanska kraljica potajno investirala milijune preko offshore tvrtke

 Profimedia, Insight Media

- Dokumenti prvi put potvrđuju da je Kraljica, preko Vojvodstva od Lancastera, imala i još uvijek ima ulaganja preko fondova koji novac stavljaju u širok spektar poslova, uključujući i tvrtku BrightHouse koja je bila izložena kritikama zbog iskorištavanja siromašnih obitelji i ranjivih skupina, navodi The Guardian.

Vojvodstvo je privatna tvrtka osnovana 1399. godine koja se brine da kraljevska kuća ostvaruje zaradu od svojih posjeda. Kraljica je krajem ožujka imala imovinu u vrijednosti od 519 milijuna funti.

Istraga u tijeku

Međunarodni konzorcij istraživačkog novinarstva navodi da je Elizabeta II. investirala milijune dolara preko Applebya. Problem, ponavljamo, nije u tome da je Kraljica napravila nešto protuzakonito - isti je slučaj i s ranije objavljenim Panama papirima - već je problem u tome što britanska javnost o tome ništa nije znala. Kao što je slučaj i s drugim javnim osobama koje se spominju u dokumentima: dok su se javno zalagali za provedbu zakona, pa jasno i plaćanje poreza, privatno su svoje pare skrivali u poreznim oazama i tako zarađivali. Kraljica od britanske države dobiva godišnju rentu za podmirivanje troškova, a u svojem vlasništvu ima niz nekretnina od kojih zarađuje i na što plaća porez. Za razliku od novca koji zaradi u poreznim oazama.

Iz kraljevske palače su Guardianu rekli da “Vojvodstvo provodi istragu fonda na Kajmanskim otocima te da nije bilo upoznato o ulaganju u BrightHouse. Kraljica, za razliku od političara, ne može izgubiti svoj položaj, ali joj nakon ovih saznanja, piše The Guardian, prijeti još snažniji pritisak iz Parlamenta za rigidnijom kontrolom njezinih financija. Osim toga, Guardian navodi i da je Vojvodstvo koristilo offshore privatne fondove koji su osnovani da zaštite britanske investitore od plaćanja poreza u SAD-u, zbog čega bi moglo biti podložno kazni od britanskih poreznih vlasti.

Kodna imena

Osim Elizabete u Paradise Papersima se našla i jordanska kraljica Noor, udovica bivšeg kralja Huseina i maćeha sadašnjeg kralja Abdulaha. Imala je dva kodna imena: “Gospođa Jordan” i “Gospođa Brown”, a bila je vlasnica dvaju fondova od kojih je jedan, Valentine 1997 Trust, 2015. godine vrijedio 40 milijuna dolara, navodi se u Paradise Papersima. U tom se poslu našla i Pilar de Borbón, sestra bivšeg španjolskog kralja Juana Carlosa koji je odstupio zbog niza skandala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 11:17