NEĆE SUDJELOVATI

I Poljska će bojkotirati skup OESS-a u Skoplju zbog dolaska ruskog ministra Lavrova

Godišnji sastanak ministara vanjskih poslova OESS-a u četvrtak u Sjevernoj Makedoniji podijelio je države članice

Sergej Lavrov

 Alexander Zemlianichenko/Afp

Poljska je u srijedu objavila da neće sudjelovati na ovotjednom ministarskom sastanku Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) u Skoplju zbog očekivane prisutnosti ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova.

Godišnji sastanak ministara vanjskih poslova OESS-a u četvrtak u Sjevernoj Makedoniji podijelio je države članice - baltičke države i Ukrajina već su rekle da ne žele sudjelovati zbog najavljenog dolaska ruskog šefa diplomacije i pozvale su i druge da to učine.

Poljski ministar vanjskih poslova Szymon Szynkowski vel Sek rekao je novinarima da neće sudjelovati na ovom sastanku koji počinje u četvrtak te da neće poslati zamjenika ministra.

“Ne možemo zanemariti činjenicu da će ruski ministar vanjskih poslova biti prisutan za stolom organizacije koja bi trebala graditi mir i sigurnost u Europi”, naglasio je šef poljske diplomacije.

Ocjenjujući "neprihvatljivom" nazočnost Sergeja Lavrova na sastanku, Szynkowski vel Sek dodao je da Poljska dijeli stajalište baltičkih zemalja koje su ranile najavile da će bojkotirati skup.

No američki državni tajnik Antony Blinken sudjelovat će na sastanku na kojem bi htio okupiti potporu Ukrajini.

Godine 2022. Poljska je bila domaćin sastanka OESS-a i odbila je omogućiti Lavorvu sudjelovanje što je izazvalo prosvjed Moskve.

Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS) nasljednik je organizacije osnovane u Hladnom ratu kao foruma za suradnju Sovjetskog Saveza i zapadnih sila, ali je sada uglavnom paralizirana jer Rusija koristi pravo veta.

Misije na terenu na Balkanu i u središnjoj Aziji se ipak provode.

SAD i njegovi saveznici žele da OESS ostane na životu, ali i da Rusija odgovara za invaziju na Ukrajinu. Sudjeluju na sastanku, ali i kritiziraju ruske poteze, što ne odgovara nekim od najbližih saveznika Ukrajine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 07:49