LIJEK PROTIV MALARIJE

I PREDSJEDNIK SALVADORA UZIMA HIDROKSIKLOROKIN Rekao pred novinarima: 'Većina svjetskih lidera to radi'

Nayib Bukele
 AFP

Predsjednik Salvadora Nayib Bukele izjavio je u utorak da uzima hidroksiklorokin, lijek protiv malarije koji je Donald Trump promovirao kao način sprječavanja zaraze koronavirusom, iako stručnjaci upozoravaju na sigurnost uzimanja toga lijeka.

Bukele je rekao novinarima da Salvador više ne promovira hidroksiklorokin kao lijek, poslije preporuke Svjetske zdravstvene organizacije, iako ga pacijenti mogu uzimati kao preventivnu mjeru ako žele.

- Koristim ga kao profilaksu, predsjednik Trump ga koristi kao profilaksu, većina svjetskih čelnika uzima ga kao profilaksu - rekao je Bukele.

Njegov snažan odgovor na koronavirus, uključujući i produžetak izvanrednog stanja bez odobrenja kongresa, izazvao je kritike da 38-godišnjak pokazuje autoritativne tendencije i da je prekoračio svoje ovlasti.

Kad je govorio s Bukeleom na događanju, američki veleposlanik u Salvadoru Ronald Johnson dao je do znanja da odobrava način na koji se čelnik nosi s pandemijom.

- Vjerujem da se u kriznim situacijama ljudi često odreknu malo svoje slobode kako bi zaštitili prava i slobode većine i cjeline", rekao je. "Ovo je samo privremeno."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 17:56