STEPHANE BANCEL

I proizvođači cjepiva otpisuju koronu! Direktor Moderne: ‘Pandemija je manje-više gotova‘

Također je upozorio da ipak postoji 20 posto šanse da bi sljedeća mutacija mogla biti opasnija od omikrona.

Stéphane Bancel

 Ivan Couronne/AFP

Direktor farmaceutske tvrtke Moderna Stephane Bancel poručio je kako je razumna pretpostavka da se vjerojatno približavamo završnoj fazi pandemije koronavirusa.

- Mislim da je to razuman scenarij. Dok se omikron širi u svjetskoj populaciji, vjerojatnost da ćemo ubuduće imati manje opasne viruse iznosi 80%, poručio je u intervjuu za američki CNBC.

Također je upozorio da ipak postoji 20 posto šanse da bi sljedeća mutacija mogla biti opasnija od omikrona.

- Mislim da smo imali sreće što omikron izaziva blaže oblike bolesti covid-19, ali valja istaknuti da još uvijek svakodnevno tisuće ljudi umire diljem svijeta zbog omikroma, rekao je.

image

Stéphane Bancel

Ivan Couronne/AFP

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, u zadnjih sedam dana zabilježeno je 15,47 milijuna novih slučajeva diljem svijeta. U istom razdoblju od koronavirusa preminulo je 73.162 osoba.

Podsjetimo, neka znanstvena istraživanja potvrdila su da je vrlo zarazna omikron varijanta koronavirusa izaziva lakše oblike covida-19 nego delta, ali je i dalje opasan virus, posebno za necijepljene.

Farmaceutska kompanija Moderna u siječnju je najavila da će započeti kliničko ispitivanje učinkovitosti posebnog booster cjepiva koje su razvili za borbu protiv omikron varijante koronavirusa.

Prvi dobrovoljci već su primili booster dozu. U ispitivanju će sudjelovati 600 odraslih osoba starijih od 18 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:17