PODIGNUTE TUŽBE

I Rusi krenuli u rat s internetskim divovima: Bijesni su jer im nisu pomogli u suzbijanju prosvjeda

Prosvjedi su izbili diljem Rusije u siječnju ove godine, nakon što je oporbeni čelnik Alexej Navaljni uhićen po povratku iz Njemačke
 Kirill Kudryavtsev/AFP

Ruske vlasti podnijele su tužbu protiv pet najvećih internetskih platformi zbog odbijanja povlačenja objava kojima se pozivalo građane da se pridruže prosvjedima protiv Putina.

Prosvjedi su izbili diljem Rusije u siječnju ove godine, nakon što je oporbeni čelnik i Putinov kritičar Alexej Navaljni uhićen po povratku iz Njemačke, gdje se oporavljao nakon što je otrovan nervnim otrovom.

Ruska federalna služba za nadzor komunikacija Roskomnadzor dva puta je u priopćenjima tražila od društvenih mreža TikTok i VKontakte da spriječe "sudjelovanje maloljetnika u neovlaštenim demonstracijama" i uklone "materijal koji poziva na sudjelovanje maloljetnih osoba na sudjelovanje u nezakonitim masovnim prosvjedima". Zahtjev je navodno došao iz Ureda državnog odvjetnika. Međutim, priopćenja ne preciziraju o kojim se točno "protuzakonitim prosvjedima" radi.

Prema pisanju Reutersu koji se poziva na rusku agenciju Interfax, ruske vlasti sada tuže Twitter, Google, Facebook, TikTok i Telegram, jer nisu brisali objave kojima se pozivalo djecu na izlazak na ulice i sudjelovanje u prosvjedima.

Svaka kompanija suočena je s po tri optužnice, a svaki prekršaj kažnjiv je s do četiri milijuna rubalja (oko 350 tisuća kuna).

Niti jedan od internetskih divova nije komentirao tužbu.

Sud u Moskvi saslušat će argumente protiv Googlea, Facebooka i Twittera 2. travnja.

Zanimljivo je da je Rusija, koje sada tuži velike tehnološke kompanije jer joj nisu pomogle u suzbijanju antivladinih prosvjeda brisanjem objava, samo par dana ranije prijetila tužbom jer su blokirale određeni sadržaj.

Federalna služba za nadzor komunikacija, informacijske tehnologije i masovnih medija Roskomnadzor optužila je Facebook za kršenje građanskih prava i prijetila novčanom kaznom od najmanje milijun rublja (oko 85 tisuća kuna) ako ne vrati sadržaj kojeg su objavili agencija TASS, poslovni dnevnik RBC i novine Vzglyad.

Facebook je navodno blokirao objave koje se odnose na rusko pritvaranje navodnih pristaša ukrajinske krajnje desne skupine.

“Mislim da je to neprihvatljivo. Krši naše nacionalno zakonodavstvo ”, rekao je Vjačeslav Volodin, predsjednik donjeg doma ruskog parlamenta i član vladajuće stranke Jedinstvena Rusija predsjednika Vladimira Putina.

Volodin tvrdi da je Facebook prekršio temeljna prava na distribuciju i primanje informacija, te će predložiti zakon o očuvanju „digitalnog suvereniteta Rusije”.

Facebook je u priopćenju negirao blokiranje sadržaja.

"Niti jedan od tih sadržaja nije uklonjen našim provođenjem.", stoji u odgovoru Facebooka.

Pridružujući se Australiji koja je u sporu s Facebookom i Indijom koja se zavadila s Twitterom, Rusija je posljednjih mjeseci poduzela korake za reguliranje i suzbijanje moći internetskih divova.

Zakoni koji su usvojeni u prosincu omogućavaju Rusiji izricanje velikih novčanih kazni platformama koje ne brišu zabranjeni sadržaj i ograničavaju pristup američkim društvenim mrežama ako se smatra da diskriminiraju ruske medije.

"Oni djeluju u našem okruženju, ali često ne poštuju ruske zakone", izjavila je u ponedjeljak glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zakharova agenciji RIA.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 05:33