BIROKRACIJA

I RUSI UVELI E-PROPUSNICE, MOSKVA PRVOG DANA BILA U KOLAPSU Zahtjeva je nekoliko milijuna, sustav pada i napadaju ga hakeri, pojavili se i prevaranti

 
 AFP

U Rusiji ne jenjava pandemija koronavirusa. Prema posljednjim vijestima, u četvrtak 16. travnja porastao je broj oboljelih za čak 4500, pa ih sada ima ukupno oko 28 tisuća, a dosad su umrla 232 bolesnika.

U Moskvi, koja je najveće žarište koronavirusa u Rusiji, zaraženih ima više od 16.100, a umrlo ih je 113. U glavnom ruskom gradu mjere karantene su vrlo stroge, a "kolektivni godišnji odmori" su produljeni do kraja travnja jer se upravo početkom sljedećeg tjedna očekuje vrhunac zaraze. Zbog toga su već sada angažirani i studenti završnih godina medicinskih fakulteta i učilišta, umirovljeni liječnici te čak i profesori s medicinskih fakulteta i srednjih škola kao ispomoć medicinskom osoblju koje radi na izmaku snaga. Velik broj liječnika i sestara je zaražen.

Kao i kod nas, i u Moskvi su uvedene e-propusnice, a kaos s njihovim izdavanjem prvih dana je sličan situaciji u Hrvatskoj jer je broj zahtjeva premašio i potrebe i tehnološku osposobljenost moskovskog poglavarstva. Zahtjeva je nekoliko milijuna, a dosad su izdali nešto manje od dva milijuna e-propusnica. Sustav izdavanja putem interneta nekoliko je puta pao, a bio je izložen i napadima hakera, dok je onaj putem telefona doživio kolaps. Naime, veza se automatski prekida nakon 3,5 minute razgovora, a za to se vrijeme u mnogim slučajevima nije uspijevalo zabilježiti osnovne podatke.

A man shows his electronic ID city pass with a QR code after the city authorities introduced a mandatory permit system for people travelling across the city in a bid to stop the spread of the COVID-19 coronavirus in Moscow on April 15, 2020. (Photo by Alexander NEMENOV / AFP)
AFP

A traffic police officer stops a taxi to check IDs and passes of a driver and a passenger after the city authorities introduced a mandatory permit system for people travelling across the city by car or public transport in a bid to stop the spread of the COVID-19 coronavirus, at a checkpoint on the outskirts of Moscow on April 15, 2020. (Photo by Alexander NEMENOV / AFP)
AFP

E-propusnica je potrebna samo onima koji se kreću automobilom ili gradskim prijevozom, dok onima koji se kreću samo pješke neće biti potrebna. Stoga je odlučeno da će se e-propusnica "zabilježiti" u čipove prometnih i socijalnih pokaza i kartica Trojka i Strijelka, ali tu dolazi do problema jer taksisti nemaju mogućnost provjere takvih kartica.

Moskovski mediji pišu da je prvi dan nakon uvođenja, 15. travnja, dolazilo do gužvi na cestama jer je policija provjeravala vozače, ali i na ulazima u metro gdje su se stvarala zagušenja bez, kako kažu, potrebne "socijalne distance" među ljudima.

A traffic police officer checks an ID and a pass of a driver at a checkpoint on the outskirts of Moscow after the city authorities introduced a mandatory permit system for people travelling across the city by car or public transport in a bid to stop the spread of the COVID-19 coronavirus, on April 15, 2020. (Photo by Alexander NEMENOV / AFP)
AFP

Kako to biva u takvim slučajevima, odmah su se pojavili i IT prevaranti. U roku od nekoliko sati nikli su "uslužni" portali koji su za "ciglih" 120 eura, unaprijed, nudili brzu nabavu e-propusnica. Policija stalno upozorava građane da ne nasjedaju na takve ponude, ali zbog sporosti i blokade službenih stranica mnogi su Moskovljani već nasjeli.

Traffic police check IDs and passes of drivers and passengers in cars entering Moscow after the city authorities introduced a mandatory permit system for people travelling across the city by car or public transport in a bid to stop the spread of the COVID-19 coronavirus, at a checkpoint on the outskirts of Moscow on April 15, 2020. (Photo by Alexander NEMENOV / AFP)
AFP

Kretanje bez e-propusnice kažnjavat će se prvi put 70 eura, a recidivisti mogu platiti kaznu i do 500 eura. Moskovsko poglavarstvo stalno moli građane da se što manje kreću, a kako su mnogi Moskovljani otišli u svoje dače u Podmoskovlju, misleći da će im tamo karantena biti lakša, stvaraju pomutnju svojim stalnim kretanjem iz dača u stanove i obratno. Poglavarstvo stoga želi da se ljudi već jednom izjasne gdje će boraviti, iako je, kako pišu moskovski mediji, primjetno nezadovoljstvo stanovnika Podmoskovlja kojima sada smeta toliki broj vikendaša, potencijalnih nositelja zaraze.

Rare pedestrians walk along Stoleshnikov lane in downtown Moscow on April 16, 2020, during a strict lockdown in Russia to stop the spread of the novel coronavirus COVID-19. (Photo by Dimitar DILKOFF / AFP)
AFP

Pogrebno poduzeće nudi online prijenos pogreba

Moskovsko pogrebno poduzeće Ritual dosjetilo se oproštajima online. Naime, kako je u doba korone ograničen broj onih koji mogu biti na pogrebu na pet do najviše sedam ožalošćenih, u Ritualu nude online prijenos za ostale. I to je uključeno u cijenu pogreba. Osim toga, Ritual nudi i online posjet grobovima najmilijih, a njihovi djelatnici, uz izravan prijenos putem Skypea ili Zooma, odnijet će buket cvijeća, očistiti i oprati grobnicu, poravnati križ ako treba.

No, korona je zadrla i u rusku pogrebnu tradiciju. Vlasti su zabranile da se pokojnici umrli od koronavirusa do rake nose u otvorenom lijesu, jer stručnjaci kažu da se i preko umrlih može širiti zaraza. Zasad kremiranje umrlih od Covida-19 nije obavezno, ali se tradicionalni način pokapanja ipak morao promijeniti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 03:14