NEMAJU SREĆE

I SNJEŽNI ZMAJ JE ZAPEO U LEDU Pomogli u izvlačenju ljudi na ruskom brodu Akademik Šokalskij pa i sami ostali zarobljeni

Pokušat će manevrirati kroz led kad plimni uvjeti budu najpovoljniji, u subotu rano ujutro – objavili su iz australske uprave

Danas je u antarktičkom ledu, čini se, zapeo i kineski ledolomac Snježni zmaj čiji je helikopter jučer izvukao 52 znanstvenika zarobljena na ruskom brodu Akademik Šokalskij.

Naime, Australska uprava za pomorsku sigurnost objavila je danas kako im je kineski ledolomac javio da su 'zabrinuti zbog vlastite mogućnosti kretanja kroz led'.

VIDEO: POČELO SPAŠAVANJE PUTNIKA ZAROBLJENIH U LEDU 'Helikopter je stigao!'

- Pokušat će manevrirati kroz led kad plimni uvjeti budu najpovoljniji, u subotu rano ujutro – objavili su iz australske uprave.

Jučer navečer je kineski ledolomac spašene znanstvenike odvezao do australskog ledolomca Aurora Australis koji se nalazio u blizini, no čini se kako je Snježni zmaj sada i sam naišao na poteškoće nakon što je proteklih dana u nekoliko navrata pokušao doći do ruskog broda, ali je bio prisiljen odustati zbog debelog leda. Aurora Australis, koja je prema prvotnim planovima trebala otploviti do jedne od antarktičkih baza radi obnavljanja zaliha prije nego spašene putnike iskrca u Australiji, ipak će ostati u blizini, na otvorenom moru, 'radi predostrožnosti', najavili su iz Uprave za pomorsku sigurnost.

Spašeni putnici sudjelovali su u Australazijskoj antarktičkoj ekspediciji koja je obilježavala 100 godišnjicu ekspedicije Australca Douglasa Mawsona, ali su na badnjak ostali zarobljeni u ledu. Posada Akademika Šokalskog ostala je na brodu do daljnjega.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 10:42