ŠIRENJE ZARAZE

I Švedska zabranjuje uzgoj nerčeva do kraja ove godine zbog novih sojeva koronavirusa

U studenome su danske vlasti usmrtile cijelu populaciju od oko 17 milijuna nerčeva
 Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix/AFP)

Švedska će zabraniti uzgoj nerčeva do kraja ove godine kako bi otklonila rizik širenja zaraze novim sojevima koronavirusa među ljudima, objavila je u srijedu vlada.

Švedska je zabilježila slučajeve koronavirusa na nekoliko farmi nerčeva, no u prosincu su vlasti objavile da nije utvrđeno da one nose mutirani soj virusa, kao što je bio slučaj u Danskoj, podsjeća Reuters.

"U Švedskoj mutirani virus, srećom, nije ušao na naše farme nerčeva", izjavio je ministar financijskih tržišta Per Bolund na tiskovnoj konferenciji.

"Naša industrija uzgoja nerčeva ostaje ipak čimbenik daljnjih rizika koji moramo uzeti u obzir kada je riječ o suzbijanju koronavirusa”, poručio je ministar.

Susjedna Danska, jedan od najvećih svjetskih proizvođača krzna za modnu industriju, također je zabranila uzgoj nerčeva do 2022. godine.

U studenome su danske vlasti usmrtile cijelu populaciju od oko 17 milijuna nerčeva nakon što je stotine farmi pogodila koronavirusna zaraza a kod ljudi bili potvrđeni mutirani sojevi virusa, podsjeća Reuters.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 13:06