NOVE PREPORUKE

I talijanski biskupi ublažili mjere: U crkvama ukinut razmak, sveta voda opet u škropionici

Ponovno je dopušteno i razmjenjivati "znak mira" tijekom mise

Biskupi preporučuju da na misu ne dolaze oni sa simptomima gripe, naravno, ni pozitivni na covid-19

 Photo Mere Stock 6/Alamy/Alamy/Profimedia

U Italiji se opet udvostručio broj zaraženih covidom-19, ali po intenzivnim njegama nema porasta broja oboljelih od te pošasti. To potvrđuje tezu da je taj koronavirus postao još zarazniji, ali i manje pogibeljan.

Istodobno je prispjela gripa u svojoj australijskoj varijanti. Očekuje se da se razbukta ponajviše u početku siječnja.

Imajući sve to u vidu, Predsjedništvo katoličke Talijanske biskupske konferencije (CEI) objavilo je preporuke kojima ublažava restrikcije, ali se i dalje zauzima za pojačane mjere higijene i opreza.

Najvidljivija promjena bit će na ulazu u crkve, jer je ponovo dopušteno u škropionicama držati svetu vodu. Nju su ipak, ali u epruvetama, prodavale na primjer meksičke redovnice u crkvi svetih Vicka i Staša nasuprot Fontani di Trevi.

Također je ponovo, gotovo tri godine nakon izbijanja pandemije covida-19, dopušteno razmjenjivati "znak mira", to jest rukovati se s najbližim vjernicima potkraj misnog slavlja.

Ipak, biskupi preporučuju da na misu ne dolaze vjernici sa simptomima gripe, a naravno ni pozitivni na testu za otkrivanje zaraze covidom-19.

Predsjedništvo nadalje stavlja biskupima na dušu da "razmotre, s obzirom na specifične okolnosti i na mjesne uvjete, prikladnost preporuke da se koristi zaštitna maska".

Nadalje, preporučeno je svima koji ulaze u crkve da dezinficiraju ruke, a posebno je preporučeno svećenicima da ruke dezinficiraju i prije dijeljenja pričesti. Dakle, pored škropionica ostaju bočice s dezinfektornim gelom, a i na oltaru.

S druge strane, ukida se obaveza međusobnog razmaka na misi, ponovo dopuštaju procesije, a pri krštenjima, krizmama, ređenjima i bolesničkim pomazanjima ponovo je dopustivo pomazanje bez posredovanja instrumentima - dakle izravno kažiprstom.

Predsjedništvo CEI je ovaj put izbjeglo zapovijedi i zabrane, ograničilo se na preporuke, ali očito i dalje poziva na razborit oprez.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:40