TRI MILIJUNA ŽENA U LANCU

I treća žena ušla u hram, kreće li ženska revolucija u Indiji?

 
 Youtube

U indijskoj državi Kerala ne smiruju se strasti nakon što su krajem 2018., prema rješenju vrhovnog suda, dvije žene ušle u hinduistički hram Sabarimala posvećen bogu Ayyappanu.

Nakon toga, hram je zatvoren i ponovno posvećen, a izbili su veliki prosvjedi (u kojima ima i poginulih i više tisuća ozlijeđenih i uhićenih). Sada je u hram ušla i treća žena, 47-godišnjakinja iz Šri Lanke. Ali tu nije stalo, tri milijuna žena iz države Kerala napravilo je živi lanac dug 670 km prema hramu Sabarimala, namjeravajući ući u njega.

Predvodnice otpora kažu da time žele dokazati i svoju ravnopravnost s muškarcima. Naime, s obzirom da se bog Ayyappan zavjetovao na celibat, ženama od 10 do 50 godina, kad su u “ fertilnom razdoblju”, zabranjeno je ulaziti u hram. No, nakon 12 godina vjenčanja, indijski Vrhovni sud dopustio je ženama ulazak u hram, što je izazvalo nasilne prosvjede. Javio se i premijer Narendra Modi koji je sve svalio na zavjeru ateista.

Od zabrane kupanja do izgona iz kuća - tabui po svijetu vezani uz menstruaciju

Jug Indije uzdrmali su nasilni prosvjedi nakon što su se tri žene suprotstavile stoljećima staroj zabrani ulaska žena u hinduistički hram.

Taj hram je jedan od niza takvih u Indiji koji zabranjuju ulazak "ženama menstrualne dobi", što je praksa koja potiče iz vjerovanja da su žene i djevojke nečiste tijekom mjesečnica.

Tabui vezani uz vaginalno krvarenje mogu se naći po cijelom svijetu, a ovo je deset najuobičajenih.

NEMOJTE MOLITI

Žene se iskljčuju iz vjerskih mjesta i obreda tijekom menstruacije u mnogim dijelovima Azije, uključujući pretežito hinduističku Indiju i budističke zajednice Japana i Kine.

Muslimankama po cijelom svijetu se zabranjuje ulazak u džamije ili sudjelovanje u molitvama tijekom menstruacije.

Prošlog siječnja je učenicama iz Gane bilo zabranjeno prijeći rijeku dok su imale menstruaciju. Zabranu je navodno odredio lokalni bog rijeke.

IZGON IZ KUĆE

U dijelovima Indonezije, Indije, Nepala i u nekim nigerijskim plemenima, djevojke i žene se izbacuje iz njihovih domova tijekom mjesečnice i često moraju spavati u štalama.

U Nepalu ih je posljednih godina nekoliko izgubilo život, najčešće zbog udisanja dima, nakon što su se pokušale zagrijati paleći vatru.

NEMOJTE KUHATI

Praznovjerja oko učinka menstruacije na hranu opstaju u mnogim dijelovima svijeta.

U Indiji postoje vjerovanja da će krastavci koje takne žena u menstruaciji početi truliti, dok druge vjeruju da one mogu usiriti putar i vrhnje ili pokvariti majonezu.

Neki vjeruju da se tijesto za kruh dotaknuto od žene u menstruaciji neće dići.

NEMA KUPANJA

Od Indije i Izraela do nekoliko europskih i južnoameričkih zemalja ženama se govori da se ne kupaju ili peru kosu tijekom menstruacije jer će se razboljeti ili postati neplodne.

BEZ UREĐIVANJA

Ženama se često savjetuje da ne režu ili boje kosu za vrijeme menstruacije. Nekima se savjetuje da se ne depiliraju jer bi im dlaka mogla brže rasti, dok se drugima govori da ne režu ili lakiraju nokte.

DALJE OD BILJAKA

Neke kulture zabranjuju ženama s menstruacijom da dodiruju biljke, cvijeće ili hodaju kroz usjeve jer bi mogli uvenuti.

U Indiji se ženama ponegdje govori da tijekom mjesečnice ne dodiruju ili zalijevaju biljke koje se smatraju svetim, poput bosiljka.

DALJE I OD ŽIVOTINJA

Neke kulture vjeruju da će neke životinje, poput pasa i konja, dodir sa ženom u menstruaciji uznemiriti.

U dijelovima Indije i Nepala djevojke koje imaju mjesečnicu ne smiju taknuti krave koje se u hinduizmu smatraju svetima.

U nekim plemenima Ugande ženama se zabranjuje piti kravlje mlijeko zbog vjerovanja da bi time mogle zaraziti cijelo krdo.

SVAKAKO ŠTO DALJE OD MUŠKARACA

Ženama s menstruacijom se u mnogim konzervativnim mjestima svijeta ne dopušta da izlaze i imaju bilo kakav kontakt s dječacima i muškarcima.

Ortodoksni judaizma zabranjuje ženama kontakt s muškarcima tijekom mjesečnica na kraju kojih moraju obaviti obredno kupanje nazvano "mikvah".

U dijelovima Poljske i Ruande se vjeruje da spolni odnos sa ženom koja ima mjesečnicu može ubiti.

NEMA VJEŽBANJA

Vježbanje ili bavljenje sportom, po nekim vjerovanjima, može biti štetno po menstrualni ciklus žene i njeno tijelo.

Kineska plivačka zvijezda Fu Yuanhui je 2016. otkrila da je natjecanju na olimpijadi u Rio de Janeiru imala mjesečnicu čime je razbila veliki tabu i izazvala opću raspravu u Kini.

NE KORISTITE TAMPONE

Djevojke se često upozorava da bi korištenjem tampona mogle razderati himen, a to bi ih u nekim konzervativnim društvima moglo osramotiti, navodi se u prilogu zaklade Thomson Reuters.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 03:14