NAKON BLAŽIH MJERA

I u Češkoj puno novooboljelih: Danas izvijestili o najvišem broju novozaraženih u dva mjeseca

Vlasti su najavile da će se u budućnosti oslanjati na lokalne karantene, praćenje kontakata i testiranje
Prag
 Michal Cizek/AFP

Češka je u srijedu zabilježila rekordnih 127 slučajeva zaraze koronavirusom, objavile su vlasti u četvrtak, što je najveći broj u dva mjeseca dok država ublažava restriktivne mjere.

Češka, zemlja s 10,7 milijuna stanovnika, u četvrtak ima gotovo 11 tisuća oboljelih. Dosad se oporavilo 7,5 tisuća ljudi, a preminulo je njih 344.

Češka vlada bila je među prvima koja je sredinom ožujka odlučila zatvoriti škole, granice i trgovine prije ijednog smrtnog slučaja od covida-19.

Postepeno je ukinuta većina restriktivnih mjera osim obaveze nošenja maski u zatvorenim prostorima, ograničenja radnog vremena kafića i većih kulturnih događaja, a vlasti su najavile da će se u budućnosti oslanjati na lokalne karantene, praćenje kontakata i testiranje umjesto na zatvaranje cijele države.

Od ovog tjedna okupljanja smiju imati do tisuću posjetitelja, s njih petsto. Zeleno svjetlo dobili su i sajmovi s do 5 tisuća posjetitelja, a restrikcije broja posjetitelja ukinute su za bazene, zoološke vrtove, muzeje i dvorce.

No broj zaraženih u srijedu najveći je od 21. travnja, kad je bilo 133 slučajeva. Češka je prošli tjedan imala više od stotinu novozaraženih tri dana zaredom, također po prvi puta od sredine ožujka.

Zaraza se posljednjih dana najviše širi u sjeveroistočnoj regiji Ostrava gdje je izbila među rudarima, kao i u Pragu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:12