POVOLJNO STANJE

I u Švedskoj popuštaju ionako blage mjere, na covid propusnice ni ne pomišljaju, maske nikad nisu ni bile obveza

Kada je riječ o maskama, one nigdje u Švedskoj ni u jednom trenutku nisu bile obvezne
Anders Tegnell
 Claudio BRESCIANI/TT News Agency/AFP

Švedska će popustiti dio svojih, u usporedbi s ostatkom Europe ionako blagih, epidemioloških mjera jer su podaci o broju zaraženih sve više ohrabrujući, javlja The Local.

Glavni državni epidomiolog Anders Tegnell rekao je kako je prema procjenama javnozdravstvene agencije jasno da se može nastaviti s planovima da se od sredine srpnja, točnije od 15. ovog mjeseca, popusti dio mjera kako je bilo i planirano.

Tako će se dozvoliti prijevoz međugradskim autobusima u punom kapacitetu (trenutno autobusi smiju biti popunjeni samo do pedeset posto putnika te se ukidaju slične mjere u prostorima poput trgovina i teretana. Lokalne vlasti dobit će ovlasti da ukinu mjere zabrane okupljanja više od 50 ljudi na javnim prostorima. Ipak, ostaje preporuka da se održava distanca kao i da svi oni koji to mogu rade od kuće, naročito ako netko ima bilo koji simptom covida-19.

Ništa se ne mijenja ni kada je u pitanju ograničen broj publike na javnim događanjima, kao ni pravila koja vrijede u restoranima i kafićima koji čitavo vrijeme pandemije rade. Ipak, dok se čekaju nova pravila koja bi trebala biti donesena u rujnu, maksimalno dozvoljen broj okupljenih u tim prostorima bit će povećan sa četiri na osam koji se smatraju jednom grupom.

- Korak po korak krećemo se prema društvu bez restrikcija. Da bi ovaj plan uspio uvjet je da pritisak na zdravstveni sustav ostane što manji, a da broj cijepljenih bude što veći. Najvažnije je da poštujemo sva ograničenja i da se cijepimo - kazao je ministar trgovine i industrije Ibrahim Baylan.

Na pitanje ima li ikakvih planova da se i u Švedskoj uvedu kontroverzne covid propusnice, koje se ondje trenutno izdaju isključivo u svrhu prelaska granice, i za neke druge svrhe, Tegnell je odgovorio da nikakvih planova tog tipa nema. Ipak, ministar Baylan nije htio otkloniti takvu mogućnost, iako ne misli da će do toga doći.

Kada je riječ o maskama, one nigdje u Švedskoj ni u jednom trenutku nisu bile obvezne, tek su nekoliko mjeseci bile preporuka u javnom prijevozu tijekom jutarnje i poslijepodnevne 'špice', ali i ta preporuka je nedavno ukinuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 14:51