UDAR IZA LINIJA

I Ukrajinci planiraju ofenzivu za proljeće, NYT tvrdi da je meta - Krim: ‘Bijela kuća se zagrijala za tu ideju‘

Ukrajinski obavještajci procjenjuju da Rusi dominiraju na dijelovima južnog ratišta zbog logistike koju posjeduju na Krimu

Ilustracija, raketni sustav HIMARS

 U.s. Air Force/Zuma Press/Profimedia/U.s. Air Force/zuma Press/profimedia

Sjedinjene Američke Države spremne su, ako je to potrebno, na daljnju eskalaciju sukoba u Ukrajini. Bijela kuća nikada nije odustala od stava prema kojem je Krim dio suverenog teritorija Ukrajine, ali su do sada odbijali pomoći Kijevu oružjem koje bi omogućilo napade na infrastrukturu poluotoka s kojeg Rusija lansira niz napada na teritorij pod kontrolom Ukrajinaca.

Prema pisanju New York Timesa, Amerika više ne želi dopustiti da Rusi mirno koriste Krim kao bazu za desetke tisuća vojnika, iako su do sada nisu željeli Ukrajini osigurati dalekometno oružje za napade na Krim. Privatno vojni i državni dužnosnici SAD-a dvoje oko vojnih koristi od ukrajinskih napada na Krim te tvrde kako ukrajinska armija ima više drugih važnih ciljeva, ali Bijela kuća sada procjenjuje kako je politički važno pokazati da Ukrajina može vojno zaprijetiti Rusiji na Krimu, što bi trebalo ojačati ukrajinske pozicije u nekim budućim pregovorima. Uz to, splasnuli su strahovi od ruske nuklearne odmazde u slučaju napada na Krim.

Postupna promjena politike

Od početka novog vojnog sukoba u Ukrajini Sjedinjene države sve značajnije mijenjaju svoju politiku isporuke oružja Ukrajini. Počeli su sa Stinger protuzračnim projektilima, pa sa Javelinima, a prešli su na složene PZO sustave Patriot, naoružana borbena oklopna vozila, a sve više govore i o slanju zapadnih tenkova. Trenutačno američki dužnosnici raspravljaju slanje dodatnih HIMARS raketnih sustava te Bradley borbenih vozila. Jedna od ideja jest omogućiti Ukrajincima napade na kopneni most koji povezuje Krim s ostatkom Ukrajine preko okupiranih gradova Melitopolja i Mariupolja.

Ukrajinski dužnosnici već dugo inzistiraju kako je Krim vrlo važna meta njihovih napada jer žele podići pritisak na tamošnje ruske vojne baze odnosno ruske pozadinske ešalone koji s Krima podržavaju operacije u drugim dijelovima Ukrajine. Nije tajna da Ukrajinci imaju ambiciju napasti dijelove ruske crnomorske flote, veliku rusku zrakoplovnu bazu, logističke točke te više zapovjednih centara na Krimu. Primjerice, Ukrajinci računaju kako bi mogli iskoristiti američke Bradleye – opremljene 25 milimetarskim topovima i navodećim projektilima – za napad na kopneni most prema Krimu, a ne samo za uništavanje ruskih tenkova.

Ukrajinski obavještajci procjenjuju da je glavni razlog dominacije Rusa na dijelovima južnog ratišta oslanjanje na logistiku koju posjeduju na Krimu. Kad bi ukrajinska vojska koristila Bradleye za kretanje važnim rutama južnog bojišta između Hersona, Melitopolja i Mariupolja mogli bi uzvratiti na napade ruske artiljerijske podrške.

Okosnica ofenzive

U osnovi bi Bradley vozila, kao i britanski tenkovi, mogli postati okosnica ukrajinske ofenzive u proljeće. Jedna od ukrajinskih zamisli jest vratiti Zaporožje kao stratešku poziciju, a namjeravaju koristiti američki dalekometni HIMARS raketni sustav kako bi prekinuli rute opskrbe Krima.

Ukrajinski visoki časnici su, piše NYT, u Njemačkoj održali značajan sastanak strateškog ofenzivnog planiranja s ciljem uvježbavanja korištenja najmodernijeg zapadnog oružja na ukrajinskim frontama.

Bidenova administracija i dalje vjeruje kako ukrajinska vojska ne bi trebala osvojiti Krim, jer bi to moglo izazvati žestoku odmazdu, ali je važno da se ruske trupe na Krimu osjete ugroženima. Bez Krima, vjeruje dio zapadnih analitičara, ruske napadačke vojne ambicije će se raspasti.

Američki general s četiri zvjezdice – Philip Breedlove – koji je bio zapovjednik zračnih snaga Nato saveza tijekom ruske invazije na Krim 2014. godine objašnjava kako je u vojnoj teoriji apsurdno Rusiji prepustiti dijelove teritorija na koje mogu računati kao na sigurno utočišta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:21