VOLODIMIR ZELENSKIJ

I UKRAJINSKI PREDSJEDNIK PROGOVORIO O FAMOZNOM TELEFONSKOM POZIVU S TRUMPOM 'Pritisak? Što je vama, ja sam predsjednik jedne neovisne države...'

Volodimir Zelenskij
 REUTERS

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je u srijedu da na njega nitko ne može vršiti pritisak osim njegovog šestogodišnjeg sina, odgovarajući na pitanje je li američki predsjednik Donald Trump vršio pritisak na njega tijekom telefonskog poziva u srpnju.

Demokrati su u utorak pokrenuli službenu istragu za opozivom Trumpa optužujući ga da je zatražio pomoć Ukrajine kako bi utišao demokratskog protivnika Joe Bidena uoči predsjedničkih izbora sljedeće godine.

Trump je istragu nazvao lovom na vještice.

Trumpa optužuju da je 25. srpnja u telefonskom razgovoru sa Zelenskijem neprimjereno pritisnuo ukrajinskog kolegu da istraži Bidena, bivšeg američkog potpredsjednika i njegova sina Huntera koji je radio u ukrajinskoj tvrtki.

Trump tvrdi da nije učinio ništa nezakonito i da će objaviti transkript razgovora kasnije u srijedu kako bi to dokazao.

"Nitko ne može vršiti pritisak na mene jer sam ja predsjednik neovisne države", rekao je Zelenskij ruskim novinarima u New Yorku na marginama zasjedanja Opće skupštine UN-a.

"Jedina osoba koja može vršiti pritisak na mene je moj šestogodišnji sin", rekao je Zelenskij čije je komentare prenio kanal Rossiya 24 u srijedu ujutro uoči dogovorenog sastanka Zelenskija s Trumpom.

Upitan hoće li nešto zatražiti od Trumpa kad se sretnu, Zelenskij je rekao da to "nije u ukrajinskom stilu".

"Ukrajina je nova snažna zemlja i ne traži ništa ni od koga. Mi si možemo sami pomoći", rekao je Zelenskij.

Otkad je izbio politički skandal u koji su uključeni Trump i Ukrajina, posjet SAD-u koji je započeo kao zlatna prilika Kijevu da poboljša odnose s najmoćnijim međunarodnim saveznikom pretvorila se u problematičnu diplomatsku situaciju za Zelenskija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2023 02:23