IZVJEŠĆE UN-ove AGENCIJE

IAEA: Aktivnost sjevernokorejskog nuklearnog reaktora ‘duboko zabrinjavajuća‘

"Nema načina da znamo zašto reaktor prethodno nije radio - iako su se odvijali radovi u spremniku vode tijekom protekle godine"
Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un
 STR/various sources/AFP

Čini se da je Sjeverna Koreja ponovno pokrenula nuklearni reaktor za koji se vjeruje da proizvodi plutonij za nuklearno oružje, objavila je UN-ova nadzorna agencija u godišnjem izvješću, istaknuvši namjere ove izolirane nacije da proširi svoj arsenal.

Znakovi pokretanja reaktora od 5 megavata, koji može proizvesti plutonij za oružje, najprije su uočeni krajem 2018. godine, rekla je u svome izvješću Međunarodna agencija za atomsku energiju.

"Od početka srpnja 2021. postojale su naznake, uključujući i ispuštanje vode za hlađenje, koje su karakteristične za rad", rečeno je u izvješću IAEA-e o reaktoru u Yongbyonu, nuklearnom kompleksu koji se nalazi u središtu sjevernokorejskog nuklearnog programa.

IAEA nema pristup Sjevernoj Koreji otkad je 2009. godine Pjongjang izbacio inspektore iz zemlje. Zemlja je nakon toga nastavila s nuklearnim programom koji je uskoro pokrenuo nuklearna testiranja. Posljednji nuklearni test dogodio se 2017. godine.

IAEA sada nadgleda Sjevernu Koreju izdaleka, uglavnom preko satelitskih snimaka.

Komercijalni satelitski snimci pokazuju ispuštanje vode, što ide u prilog zaključku da je reaktor ponovno aktivan, rekla je Jenny Town, direktorica Sjevernog projekta 38, sa sjedištem u SAD-u, koji nadgleda Sjevernu Koreju.

"Nema načina da znamo zašto reaktor prethodno nije radio - iako su se odvijali radovi u spremniku vode tijekom protekle godine kako bi se osiguralo dovoljno vode za rashladne sustave", rekla je.

"Trenutak mi se čini malo neobičnim, s obzirom na mogućnost poplava u narednim tjednima ili mjesecima koje bi mogle utjecati na rad reaktora."

Prošle godine je Sjeverni projekt 38 rekao da su poplave u kolovozu možda uništile vodocrpilišta koja se povezuju s Yongbyonom, naglasivši koliko su rashladni sustavi nuklearnih reaktora osjetljivi na ekstremne vremenske uvjete.

Sezonske kiše donijele su poplave u nekim područjima ove godine, rekli su državni mediji, no nije bilo izvješća o tome da bi zaprijetili nuklearnom postrojenju, rekao je Nuklearni znanstveno-istraživački centar Yongbyona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. studeni 2022 05:53