ZASAD BEZ OPASNOSTI

IAEA: ‘Bazen za hlađenje reaktora u nuklearki Zaporižja je pun, ima zalihe vode za više mjeseci‘

Umjetno jezero iza brane Kahovka osiguravalo je vodu za osnovno hlađenje šest reaktora u najvećoj europskoj nuklearnoj elektrani

Ruski vojnik ispred nuklearne elektrane Zaporižje

 Andrey Borodulin/Afp/Profimedia/Andrey Borodulin/Afp/Profimedia

Veliki bazen za hlađenje u nuklearnoj elektrani Zaporižja, koja se nalazi u blizini brane koja je eksplodirala u utorak, pun je i ima dovoljno vode za nekoliko mjeseci, objavila je UN-ova nadzorna agencija u utorak.

Velika brana iz sovjetske ere u blizini nuklearne elektrane u južnoj Ukrajini probijena je u utorak, oslobađajući poplavne vode širom ratne zone, što su i Ukrajina i Rusija opisale kao namjerni napad druge strane.

Umjetno jezero iza brane osiguravalo je vodu koja se koristila za osnovno hlađenje šest reaktora u najvećoj europskoj nuklearnoj elektrani, kao i za istrošeno gorivo i dizel generatore za hitne slučajeve koji su se morali više puta koristiti kada je vanjsko napajanje nestalo.

"Postoje brojni alternativni izvori vode. Glavni veliki bazen za hlađenje nalazi se pokraj te lokacije iznad razine umjetnog jezera", rekao je u izjavi šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grossi nakon probijanja brane Kahovke.

Voda iz jezera trebala bi osigurati dovoljno rashladne vode za "nekoliko mjeseci", rekao je Grossi, dodajući da će njegova agencija to potvrditi "vrlo brzo". U drugom priopćenju kasnije, IAEA je rekla da je bazen pun i da ima dovoljno vode za "nekoliko mjeseci" budući da je šest reaktora elektrane trenutno zaustavljeno.

"Stoga je od vitalne važnosti da ovaj bazen za hlađenje ostane netaknut. Ne smije se učiniti ništa što bi potencijalno narušilo njegov integritet. Pozivam sve strane da osiguraju da se ništa ne učini da se to naruši", rekao je Grossi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2023 12:07