TAJNI NUKLEARNI PROGRAM

IAEA potvrdila: Iran svladao sve ključne korake za izradu nuklearnog oružja

Jedan od ključnih trenutaka u iranskom nuklearnom programu je bio razvoj detonatora koji pokreće lančanu nuklearnu reakciju
 Arhiva

WASHINGTON - Iranske vlasti savladale su sve ključne korake potrebne za izradu nuklearnog oružja, i u tome su imali pomoć stranih znanstvenika, objavio je američki list Washington post, pozivajući se na izjave diplomata i stručnjaka koji su upoznati s obavještajnim podacima koje posjeduje UN-ova Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) , a koje bi trebala objaviti sutra ili prekosutra u svom internom izvješću.

Naime, list prenosi kako je jedan od ključnih trenutaka u iranskom nuklearnom programu bio taj da su se uspjeli domoći informacije o tome kako dizajnirati detonator koji pokreće lančanu nuklearnu reakciju, napravu poznatu pod imenom R265, čija je izrada tehnički vrlo zahtjevna.

INFOGRAFIKA Na iranskom gradu Qomu SAD će testirati superbombu koja probija 60 metara betona?

Izrael želi po svaku cijenu spriječiti Iran da napravi nuklearnu bombu: Mosad regrutira Irance da ubijaju znanstvenike

U toj fazi njihovih napora, ključnu pomoć dao im je, navodno stoji u obavještajnim materijalima, čovjek pod imenom Vjačeslav Danilenko, bivši sovjetski nuklearni znanstvenik kojeg je sredinom 1990-ih angažirao Iranski centar za istraživanje fizike. Danilenko je Irancima pomagao najmanje pet godina.

Dodatnu pomoć iranski su znanstvenici dobili i od oca pakistanskog nuklearnog programa Abdula Qadeera Khana, a dio tehnologije koju su koristili navodno potječe i iz Sjeverne Koreje.

Na najavu izvješća iranski su dužnosnici reagirali ravnodušno. Ministar vanjskih poslova Ali Akbar Salehi rekao je da se izvješće temelji na lažima.

- Neka ga objave pa ćemo vidjeti što će biti - poručio je Salehi, koji je kontroverzu oko iranskog nuklearnog programa okarakterizirao kao ‘100 posto političku’, dok je za IAEA-u ustvrdio da se nalazi pod pritiskom stranih sila.

Izvješće također navodno potvrđuje zabrinutost da je Iran nastavio provoditi istraživanja vezana uz razvoj nuklearnog oružja i nakon 2003., kad je njihov program, kako su tvrdile američke obavještajne službe, navodno bio zaustavljen uslijed međunarodnog, ali i domaćeg pritiska.

- Program u stvarnosti nikad nije ni zaustavljen. Nakon 2003. financirana su istraživanja u područjima koja izgledaju kao rad na nuklearnom oružju, ali su bila sakrivena unutar civilnih institucija - tvrdi David Albright, bivši dužnosnik IAEA-e i predsjednik Instituta za znanost i međunarodnu sigurnost iz Washingtona, organizacije koji se bavi analizom nuklearnih programa zemalja diljem svijeta, često na temelju IAEA-inih spisa.

IAEA je odbila komentirati navode o izvješću, ali neke njegove dijelove navodno je na privatnoj konferenciji za pripadnike obavještajne zajednice objavio u svojoj prezentaciji upravo Albright. Njegove prezentacije domogao se Washington Post, a detalje Albrightovog sažetka potvrdila su i dva europska diplomata koja su imala uvid u izvješće.

Američki obavještajni dužnosnici inače i dalje tvrde da iranske vlasti nisu još odlučile hoće li izraditi atomsko oružje, ali da im je plan skupiti sve potrebne komponente i vještine kako bi ga mogle brzo izraditi ako se na kraju odluče na taj korak.

Strah od toga da bi Iran u svojim rukama mogao imati nuklearnu bombu, nedavno je pokrenulo nova nagađanja o mogućnosti izraelskog napada na Iran. Nakon što je izraelski predsjednik Shimon Peres rekao da napad na Iran postaje sve vjerojatnija opcija , u ponedjeljak se oglasila i Rusija, odnosno njen ministar vanjskih poslova Sergei Lavrov. On je upozorio kako bi vojna akcija protiv Irana bila ‘vrlo ozbiljna pogreška koja bi imala nepredvidljive posljedice’. Također je istaknuo kako je diplomacija jedini način na koji se može riješiti iranski nuklearni problem.

U međuvremenu, iranske su vlasti optužile Izrael i SAD da traže međunarodnu podršku za napad na njegova nuklearna postrojenja, koja koriste, opet su ponovili, samo u mirnodopske svrhe.

- Sposobnosti Irana se povećavaju i on napreduje, i iz tog razloga može konkurirati u svijetu. Sad se Izrael i Zapad, posebno SAD, boje uloge i mogućnosti Irana i pokušavaju dobiti podršku za napad kako bi zaustavili Iran. Arogantni bi trebali znati da im Iran neće dozvoliti da protiv njega pokrenu bilo kakvu akciju - rekao je iranski predsjednik Mahmoud Ahmadinedžad u intervjuu. Također je dodao kako Washington želi “sačuvati cionistički entitet”, ali da to neće biti moguće jer je on kao “translantirani bubreg kojeg je tijelo odbacilo’.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 16:35