BEZ RAZARANJA

IAEA: Ukrajinske nuklearne elektrane rade sigurno, nema ‘uništenja‘ u Černobilu

Ruske snage su nakon napada na Ukrajinu zauzele brojna postrojenja, među kojima je i sada neaktivna nuklearna elektrana
 Sergei Supinsky/AFP

Operativne nuklearne elektrane u Ukrajini rade sigurno, nema „uništenja“ preostalog otpada i drugih postrojenja u Černobilu, objavila je u četvrtak UN-ova agencija za nukleranu energiju, pozivajući se na ukrajinskog nuklearnog regulatora.

Ruske snage su nakon napada na Ukrajinu zauzele brojna postrojenja, među kojima je i sada neaktivna nuklearna elektrana u Černobilu, kazao je savjetnik ukrajinskog ureda predsjednika.

Prema stranici Specijaliziranog državnog poduzeća nuklearne Elektrane Černobil preostale aktivnosti oko elektrane u kojoj se 1986. dogodila najgora europska nuklearna katastrofa uključuju upravljanje i zbrinjavanje nuklearnog otpada.

"Ukrajina je izvijestila IAEA-u da su 'neidentificirane oružane snage' preuzele kontrolu nad svim postrojenjima Specijaliziranog državnog poduzeća nuklearne elektrane Černobil, smještenog unutar Zone Isključenja“, kazali su iz Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

Ukrajinska strana je dodala da na području elektrane "nema žrtava niti razaranja".

IAEA na svojoj mrežnoj stranici navodi četiri operativne nuklearne elektrane u Ukrajini.

"IAEA s velikom zabrinutošću prati situaciju u Ukrajini i poziva na maksimalnu suzdržanost kako bi se izbjegla bilo kakva akcija koja bi mogla ugrozite nuklearna postrojenja u zemlji“, kazali su.

"Ukrajinsko regulatorno tijelo je ranije izvijestilo IAEA-u da održava komunikaciju sa svim operativnim nuklearnim elektranama u Ukrajini koje za sada rade sigurno".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 06:24