RASTE SMRTNOST

IAKO CJEPIVO POSTOJI VEĆ 50 GODINA, OSPICE SU LANI ODNIJELE 140.000 ŽIVOTA Znanstvenici deprimirani: 'Cijelo desetljeće nismo napredovali'

Ilustracija
 Valentin Flauraud / REUTERS

Nakon više desetljeća bitnog napretka, borba protiv ospica stagnira i broj smrtnih slučajeva se 2018. povisio, upozorile su u četvrtak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i američke zdravstvene vlasti.

Radi se o jednom od najzaraznijih virusa, koji se može zadržati u prostoriji i dva sata nakon prolaska zaražene osobe i izazvao je epidemiju na pet kontinenta 2018. eksplodirajući u gradovima i četvrtima u kojima je cijepljen premali broj osoba.

Južnopacifičko otočje Samoa upravo se bori s epidemijom od koje su od listopada umrle 62 osobe, gotovo svi djeca mlađa od 4 godine. Vlasti su blokirale pristup arhipelagu i u četvrtak pokrenule kampanju cijepljenja od vrata do vrata.

U pet zemalja je 2018 . bila koncentrirana gotovo polovica slučajeva zaraze: Demokratskoj Republici Kongo, Liberiji, Madagaskaru, Somaliji i Ukrajini, prema izvješću Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). Ali virus brzo putuje.

Iz Filipina i Ukrajine stotinjak osoba je donijelo zarazu u Izrael, od kuda su zaraženi prenijeli bolest židovima New Yorka i pridonijeli najvećoj epidemiji u Sjedinjenim Državama od 1992.

U bogatim zemljama, ospice ne ubijaju ili vrlo rijetko, ali u Kongu su dvostruko ubojitije od ebole i ove godine su odnijele 5000 života.

Ukupno je 2018. u svijetu od ospica umrlo 142.000 osoba, što je četiri puta manje nego 2000., ali 15 posto više od 2017.

"Svi znaju da 50 godina postoji sigurno, učinkovito i dostupno cjepivo protiv ospica", istaknula je Kate O'Brien, direktorica za cjepiva u WHO-u na konferenciji za novinare i zaključila da su "epidemije pravi kolektivni poraz".

Od 2010. razmjer svjetskog stanovništva koje je primilo prvu dozu cjepiva od dvije preporučene stagnira na oko 86 posto, a za sprječavanje epidemije treba iznositi 95 posto.

"Cijelo desetljeće nismo napredovali da cijepljenjem onemogućimo ospice", zaključila je O'Brien.

I u Europi je dovoljno da samo jedna zajednica bude premalo procijepljena za pojavu virusa, što se dogodilo u nizozemskom mjestu Urk, gdje je samo 60 posto stanovništva cijepljeno pa ih je u lipnju zadesila epidemija.

U Africi su cijepljene tri četvrtine stanovništva, ali to podrazumijeva regionalne neujednačenosti. U razvijenim zemljama je pokret nepovjerenja u cjepiva pridonio pojavi te bolesti.

Ljudi su zaboravili da su prije pojave cjepiva 1960. ospice kosile živote i u New Yorku i u Parizu. Sjedinjene Države su ove godine gotovo izgubile status zemlje u kojoj je bolest iskorijenjena, osvojen 2000. kada uzastopnih 12 mjeseci nije bilo zaraze u određenom geografskom području.

Ali Velika Britanija, Grčka, Albanija i Češka su izgubile taj status u kolovozu. Tijekom 2019. udvostručio se broj zaraženih ospicama u Europi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2023 11:34