SJEČANJE NA MARCELA

Iako je imao je samo 6 godina, bio je heroj 2. svjetskog rata: ‘Sve je shvaćao iz prve‘

Marcel je bio dio kućanstva u kojem su pokret otpora i obiteljski život bili neraskidivo povezani. Očajnički je želio sudjelovati
Marcel Pinte
 -

Francuska se u srijedu 11. studenoga prisjeća dječaka Marcela, najmlađeg heroja Drugog svjetskog rata koji je umro u dobi od samo šest godina.

Marcel Pinte, poznat pod nadimkom Quinquin, nosio je poruke ispod svoje majice čelnicima pokreta otpora protiv nacističke okupacije.

Njegovo ime bit će uklesano na spomenik u mjestu Aixe-sur-Vienne, zapadno od Limogesa u središnjoj Francuskoj.

Francuska danas obilježava Dan primirja, koji se slavi u spomen na potpisivanje primirja između Njemačke i sila Antante kojim je 11. studenoga 1918., okončan Prvi svjetski rat. Prisjećaju se žrtava Prvog i Drugog svjetskog rata.

Prigodna ceremonija bit će održana i u Aixe-sur-Vienneu kako bi se održala komemoracija u spomen na Pintea, najmlađe heroja pokreta otpora.

Njegov otac Eugene i sam je bio jedan od istaknutijih čelnika pokreta otpora, poznat kao Athos, te je predvodio snažan lokalni pokret na području Limogesa koji je do kraja rata imao 1.200 pripadnika.

Alexandre Bremaud (28), član obitelji koja ima dva člana pokreta otpora, ulagao je napore da se priznaju Marcelovi herojski napori. Osnovao je jedinicu pokreta otpora u selu Gaubertie 1941. godine gdje je iznajmio malenu farmu i potom kontaktirao članove pokreta otpora iz ostatka zemlje.

Eugene je tajne sastanke održavao na farmi, gdje je živio sa suprugom Paule i petero djece.

- Bilo je to skriveno mjesto i teško pristupačno, ispričao je Bremaud.

Marcel je bio dio kućanstva u kojem su pokret otpora i obiteljski život bili neraskidivo povezani. Bio je fasciniran tadašnjim događanjima i očajnički želio sudjelovati, tvrdi Bremaud.

image
Marcel Pinte
-

- U početku je njemu je sve vjerojatno bila igra, ali onda je brzo shvatio koliko je to sve rizično, kaže Marc Pinte (68), Marcelov nećak.

Marc je rekao da se njegov otac prisjećao da se Marcel ugodno osjećao u društvu odraslih osoba i rado je provodio vrijeme u šumi zajedno s borcima otpora, upoznavajući njihova kodna imena.

- Svi su bili iznenađeni koliko je bio upoznat s cijelom pričom.

Marcel je iznenađivao ljude svojim zapanjujućim sposobnostima pamćenja te su mu povjerili da preuzima poruke za čelnike otpora i krije ih ispod majice

- Sve je shvaćao iz prve. Prirodno, nitko ga nije primjećivao, nitko neće obraćati pažnju na dječaka, rekao je Marc.

image
-

Velika skupina boraca iz pokreta otpora stigla je padobranom na farmu u noći 19. kolovoza 1944. godine uoči bitke koja se očekivala u blizini Auxea, kada su savezničke snage polako oslobađale Francusku.

Borci pokreta otpora bili su teško naoružani i kada je slučajno ispalio Stenov mitraljez nekoliko metaka pogodilo je Marcela.

Samo nekoliko sati prije oslobođenja Limogesa 21. kolovoza Marcel je pokopan u nazočnosti pripadnika brojnih bataljuna. Lijes je bio prekriven francuskom trobojnicom.

Iako je Marcelova smrt bila nesretni slučaj, on se službeno smatra herojem koji je umro za Francusku. Njegov otac Eugene Pinte umro je 1951. godine u dobi od 49 godina na groblju u Aixeu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:09