DELTA VARIJANTA

Iako je u karanteni, australska Victoria ima najviši porast covid slučajeva u gotovo 13 mjeseci

U srijedu navečer prijavljene su 324 nove lokalno prenesene zaraze, što je prvi prelazak praga od 300 zaraženih od 14. kolovoza 2020.
 ASANKA BRENDON RATNAYAKE/AFP

Australska savezna država Victoria u četvrtak je objavila najviši porast novih zaraza covidom-19 u gotovo 13 mjeseci, dok se nastavlja boriti protiv širenja delta varijante virusa.

Zdravstvene vlasti u srijedu navečer prijavile su 324 nove lokalno prenesene zaraze, što je prvi prelazak praga od 300 zaraženih od 14. kolovoza 2020. godine, kad je država zabilježila 301 slučaj tijekom najgoreg izbijanja zaraze.

Broj novozaraženih predstavlja značajan skok u usporedbi s 221 slučajem dan ranije, unatoč tome što je karantena na snazi duže od mjesec dana, šesta po redu u toj saveznoj državi.

Cijela Victoria, s iznimkom Greater Sheppartona, koji se nalazi oko 180 kilometara sjeverno od Melbournea, trebala bi izići iz lockdowna u petak, a kafići, restorani i barovi otvoriti svoja vrata za ograničeni broj osoba.

Victoria se trenutačno nosi s drugim najgorim izbijanjem pandemije u Australiji, dok je susjedni Novi Južni Wales prešao 1000 dnevnih slučajeva koronavirusa prvi put krajem kolovoza, unatoč tjednima karantene.

Australija, s populacijom od 25 milijuna, dugo je pokušavala u cijelosti iskorijeniti virus zatvaranjem svojih granica i nametanjem strogih pravila. Međutim, broj slučajeva covida raste u dijelovima zemlje zbog visoko zarazne delta varijante virusa.

Dosad je u potpunosti cijepljeno nešto manje od 40 posto australske populacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2023 04:06