ŠANSA ZA DIJALOG

Iako Sjeverna Koreja opet provocira, Sjedinjene Države spremne su razgovarati s Pjongjangom

Kim Jong-un obećao je da će ubrzati razvoj nuklearnog arsenala svoje zemlje što je prijetnja miru i međunarodnoj sigurnosti

Kim Jong-un

 KCNA VIA KNS/AFP

Sjedinjene Države u utorak su rekle da su i dalje otvorene za dijalog sa Sjevernom Korejom, unatoč novim "provokacijama", pošto je Kim Jong-un najavio plan "jačanja i razvijanja" nuklearnog oružja svoje zemlje.

Kim Jong-un obećao je da će ubrzati razvoj nuklearnog arsenala svoje zemlje nakon što je nazočio vojnoj paradi na kojoj su pokazane interkontinentalne balističke rakete (ICBM), izvijestili su u utorak državni mediji.

Novinska agencija KCNA navodi da je parada održana u ponedjeljak navečer u okviru proslave 90. godišnjice oružanih snaga Sjeverne Koreje, prenosi Reuters. Pjongjang je nedavno intenzivirao testiranje oružja i demonstraciju vojne moći jer su pregovori sa SAD-om o denuklearizaciji zastali, a nova konzervativna administracija preuzela je vlast u Južnoj Koreji.

"I ubuduće ćemo biti otvoreni za diplomaciju i dijalog sa Sjevernom Korejom" kako bismo zaustavili njezin nuklearni program, rekao je novinarima glasnogovornik State Departmenta Ned Price.

Po njegovim riječima, SAD ipak ima "obvezu odgovoriti na nedavne provokacije" Sjeverne Koreje, napose na dva lansiranja balističkih projektila.

Najava Kim Jong-una da će "jačati i razvijati" sjevernokorejsko nuklearno oružje potvrđuje da je "Sjeverna Koreja prijetnja miru, međunarodnoj sigurnosti i protokolu o neširenju" nuklearnog oružja, dodao je Price.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:48