RAKETNI NAPADI

ICC izdao naloge za uhićenje najviših ruskih zapovjednika: ‘To je zločin protiv čovječanstva‘

Moskva je u prošlosti negirala gađanje civilne infrastrukture u Ukrajini

Sergei Kobylash i Viktor Sokolov

 Profimedia/

Međunarodni kazneni sud (ICC) izdao je naloge za uhićenje najviših ruskih zapovjednika, zbog navodnih ratnih zločina u Ukrajini, prenosi BBC.

Sergei Kobylash i Viktor Sokolov, general-pukovnik vojske i admiral mornarice, najnovije su osobe za kojima je izdana tjeralica. Prethodno su već izdane za ruskog predsjednika Vladimira Putina i povjerenicu za dječja prava Mariju Lvove-Belove. Rusija ne priznaje ICC, zbog čega postoji mala vjerojatnost da će oni ikada biti deportirani, kako bi se suočili s optužbama.

image

Viktor Sokolov

Malgavko Sergei/tass/abaca/Abaca Press/Profimedia/Malgavko Sergei/tass/abaca/abaca Press/profimedia
image

Sergei Kobylash (lijevo)

Valery Sharifulin/Tass/Profimedia/Valery Sharifulin/tass/profimedia

ICC navodi da su najnoviji nalozi izdani zbog sumnje da su dvojica osumnjičenika odgovorna za "raketne napade koji su izvedeni pod njihovim zapovjedništvom, protiv ukrajinske električne infrastrukture", između listopada 2022. i ožujka 2023. godine. Tvrde da su napadi uzrokovali civilnu štetu koja je bila pretjerana.

- Odgovorni su za ratni zločin usmjeravanja napada na civilne objekte i optuženi za zločin protiv čovječanstva - navodi sud.

Kobylash je bio zapovjednik avijacije dugog dometa ruskih zračnih snaga u vrijeme navodnih zločina, a Sokolov admiral ruske mornarice koji je zapovijedao Crnomorskom flotom. Moskva je u prošlosti negirala gađanje civilne infrastrukture u Ukrajini.

image

Viktor Sokolov

Twitter/
image

Sergei Kobylash

Yegor Aleyev/Tass/Profimedia/Yegor Aleyev/tass/profimedia

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, pozdravio je nove naloge za uhićenje svojom objavom na društvenim mrežama u kojoj navodi da “svaki ruski zapovjednik koji naredi napade na ukrajinske civile i kritičnu infrastrukturu mora znati da će pravda biti zadovoljena”.

ICC koji je osnovan 2002. godine pomoću ugovora UN-a, istražuje genocide i ratne zločine, intervenirajući kad nacionalne vlasti ne mogu ili ne žele kazneno procesuirati osumnjičene. Ugovor su ratificirale 123 zemlje, ali Rusija, Kina, Indija i SAD odbili su se pridružiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 02:22