INICIJATIVA

Ideja Europske komisije: ‘Nabavljajmo plin zajedno, baš kao što smo zajedno nabavili i cjepivo!‘

Komisija je u srijedu iznijela nekoliko prijedloga o čemu će raspravljati čelnici država članica na svom samitu u četvrtak i petak

Kadri Simson

 Olivier Hoslet/POOL/AFP

Europska komisija je u srijedu predložila da zemlje članice zajedničkom nabavom kupuju plin i da se uvede obveza da skladišta plina budu najmanje 80 posto popunjena prije sljedeće zime, a za naredne godine 90 posto.

“Globalna i europska energetska tržišta prolaze kroz turbulentna vremena, osobito nakon ruske invazije na Ukrajinu. Europa mora poduzeti brze mjere kako bi osigurala opskrbu energijom za sljedeću zimu i ublažila pritisak visokih računa za energiju na naše građane i poduzeća”, izjavila je povjerenica za energetiku Kadri Simson.

Komisija je najavila da će u svibnju predstaviti detaljan plan za postupno okončanje ovisnosti o ruskim fosilnim gorivima do 2027. godine kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu.

EU uvozi oko 40 posto plina iz Rusije.

U međuvremenu, EU i njezine članice nastoje pronaći način kako brzo ograničiti rastuće račune za energiju i pronaći alternativu u slučaju prekida isporuka plina i nafte iz Rusije.

Komisija je u srijedu iznijela nekoliko prijedloga o čemu će raspravljati čelnici država članica na svom samitu u četvrtak i petak.

Komisija je preporučila zemljama članicama da kroz zajedničku nabavu na razini EU kupuju plin prema modelu po kojem je nabavljano cjepivo protiv covida-19.

Proteklih dana više vlada država članica EU-a predlagalo je različita rješenja za problem galopirajućeg rasta cijena električne energije. Jedna od opcija je limitiranje cijena električne energije, a druga da se uspostavi tijelo pod državnom kontrolom koje bi kupovalo električnu energiju i prodavalo određenim potrošačima ispod tržišne cijene. Također su neke članice predložile ograničavanje cijena električne energije uz kompenzaciju proizvođačima za razliku između gornje i tržišne cijene.

“Ne postoji jednostavan odgovor za rješavanje visokih cijena električne energije, s obzirom na raznolikost situacija među državama članicama u smislu njihovog energetskog miksa, organizacije tržišta i razine međusobne povezanosti”, navodi Komisija dodajući da će razmotriti sve opcije.

Ističe da svaka od predloženih opcija ima svoje prednosti i nedostatke, ali i da je važno da države članice ne poduzimaju ništa same, nego u dogovoru s ostalim članicama.

Što se tiče prijedloga o limitiranju cijena električne energije, Komisija kao nedostatak navodi da bi to moglo negativno utjecati na investicije u obnovljive izvore energije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. kolovoz 2022 05:12