ANDERS TEGNELL

Idejni tvorac švedske strategije za pandemiju koronavirusa odlazi u WHO, bavit će se cjepivima

Premda je uvijek nijekao da mu je cilj kolektivni imunitet, Tegnell je tvrdio da visok stupanj zaraze u populaciji dobrog zdravlja omogućuje izbjegavanje vrhunaca zaraze

Anders Tegnell (u krugu), prizor iz Stockholma (glavna fotografija)

 AFP

Glavni švedski epidemiolog Anders Tegnell, idejni tvorac kontroverzne švedske strategije prema pandemiji koronavirusa, napušta dužnost i odlazi u WHO u Ženevi gdje će se baviti cjepivima, objavile su u srijedu švedske zdravstvene vlasti.

Anders Tegnell, koji je u dobi od 65 godina blizu mirovine, imenovan je "glavnim stručnjakom u novoj skupini koja će koordinirati rad Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), Fonda UN-a za djecu (UNICEF) i organizacije za cjepiva Gavi", navodi se u priopćenju.

Zadaća im je, među ostalim, omogućiti da cjepiva protiv covida-19 budu dostupna zemljama koje ih nisu mogle same kupiti.

Tegnell je izazvao puno kontroverzi na početku pandemije kada je Švedska zauzela blaži pristup od većine drugih zemalja.

No ipak je uvela strože mjere nakon što je u prvom valu pandemije u proljeće 2020. imala veliki broj umrlih.

Premda je uvijek nijekao da mu je cilj kolektivni imunitet, Tegnell je tvrdio da visok stupanj zaraze u populaciji dobrog zdravlja omogućuje izbjegavanje vrhunaca zaraze.

Tegnell s dužnosti na kojoj je bio od 2013. odlazi u ponedjeljak.

U Švedskoj je do sada od covida-19 umrlo više od 17.000 ljudi na 10,3 milijuna stanovnika, više nego u Norveškoj i Finskoj.

Bilanca je u početku pandemije bila iznad europskog prosjeka, a potom je pala ispod.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. studeni 2023 18:40