BARBARSKI ZLOČINI

IDF: Hamasovci su odrubljivali glave bebama; Javio se i Biden, Bijela kuća morala dodatno pojašnjavati njegovu izjavu

‘Priznajem da nam je trebalo neko vrijeme da stvarno to shvatimo. Bilo je teško vjerovati da je čak i Hamas mogao izvesti takav barbarski čin‘, poručuje IDF
 AFP

Glasnogovornik izraelske vojske (IDF) Jonathan Conricus rekao je da vojska "može s relativnom pouzdanošću reći" kako su militanti Hamasa koji su u subotu napali kibuc Be‘eri odrubili glave djeci, javlja Guardian.

Glasnogovornik Benjamina Netanyahua i najmanje jedan pripadnik IDF-a ponovili su izvješća o bebama i drugim civilima kojima Hamas odrubljuje glave, no ta su izvješća do sada bila povezana s napadima u drugom kibucu, Kfar Azi.

Tvrdnje je ponovio i američki predsjednik Joe Biden u obraćanju čelnicima židovske zajednice u srijedu, ali u komentarima koje je kasnije prenio Washington Post, glasnogovornik Bijele kuće pojasnio je da ni američki dužnosnici ni Biden nisu vidjeli fotografije niti potvrdili takve izvještaje nezavisno i da je Biden “zasnivao svoje komentare o navodnim zločinima na tvrdnjama Netanyahuova glasnogovornika”.

“Nikad nisam mislio da ću vidjeti i imati potvrđene fotografije terorista koji odrubljuju glave djeci”, rekao je Biden.

Tvrdnje o odrubljivanju glava također su objavljene u izraelskim i međunarodnim medijima, ali Guardian ih nije neovisno potvrdio.

U srijedu je Yossi Landau, šef operacija za južnu regiju Zake, izraelske dobrovoljne civilne organizacije za hitne slučajeve, navodno rekao za CBS da je vidio djecu i bebe kojima su odrubljene glave. Lokacija nije navedena u izvješću.

Glasnogovornik IDF-a Conricus u svom današnjem obraćanju medijima je govorio upravo o takvim o zločinima u kibucu Be‘eri.

- Od 1000 Izraelaca koji su živjeli u ovoj prekrasnoj zajednici, 100 ih je ubijeno. Danas su vreće za tijela, mnoge vreće za tijela, evakuirane iz tog kibuca, uključujući i one djece, uključujući i one beba. Dobili smo vrlo, vrlo uznemirujuće izvještaje da postoje bebe kojima su odrubljene glave. I priznajem da nam je trebalo neko vrijeme da stvarno shvatimo i provjerimo to izvješće i bilo je teško vjerovati da je čak i Hamas mogao izvesti takav barbarski čin. Ali nakon što su se javili očevici i nakon što je viši dužnosnik u izraelskoj koronarnoj službi Zaka istupio u emisiji na vijestima CBS-a i rekao ‘da, vidio sam tijela obezglavljenih beba‘, mislim da sada možemo s relativnom pouzdanošću reći da se to nažalost i dogodilo u Be‘eri. To je ono što je Hamas učinio izraelskim građanima - zaključio je Conricus.

Hamas demantira da su njegovi militanti odrubili glave djeci i napali žene. Glasnogovornik i visoki dužnosnik Hamasa Izzat al-Risheq rekao je u izjavi u srijedu da izvješća "šire laži o našem palestinskom narodu i otporu tvrdeći da su članovi palestinskog otpora odrubljivali glave djeci i napadali žene bez ikakvih dokaza koji bi poduprli takve tvrdnje i laži".

- Snažno osuđujemo izmišljene i neutemeljene optužbe koje promiče okupacija u pokušaju prikrivanja masakra, zločina i genocida počinjenih u Gazi - dodao je al-Risheq, a prenosi CNN.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 14:34