VIDEO OPERACIJE

IDF objavio snimku dramatičnog oslobađanja taoca: ‘Izraelci? Izraelci? Došli smo vas spasiti!‘

Ministar zdravstva Gaze kaže da je u akciji ubijeno 274 ljudi, među kojima i djeca. No Izraelci kažu da je poginulo manje od sto ljudi

Oslobođeni taoc Almog Meir Jan

 Twitter/Afp

Izraelske snage snimile su trenutak oslobađanja četvero talaca iz zatočeništva u Gazi dok oko njih frcaju meci.

Taoci Almog Meir Jan, Andrej Kozlov, Shlomi Ziv i Noah Argamani zarobljeni su 7. listopada u Hamasovom napadu, a pronašli su ih u subotu smještene u dva stana u izbjegličkom kampu Nuseirat u Gazi, piše Daily Mail.

Video koji je snimio jedan izraelski vojnik prikazuje trenutak u kojem zajedno sa svojim kolegama upada u stan gdje pronalaze prestrašene taoce kako se skrivaju u kutu sobe.

Nakon što je ustanovljeno tko je tko, vojnici su taocima pomogli da pobjegnu iz zgrade dok se svugdje oko njih čuje pucnjava.

Izraelski ministar obrane Yoav Gallant je rekao da je ‘hrabra akcija bila brilijantno isplanirana i izvedena na sjajan način‘.

No ova akcija je i vrlo kontroverzna jer je ministar zdravstva Gaze rekao da je tijekom akcije ubijeno 274 ljudi, među kojima je bilo djece i drugih civila.

No IDF (Izraelske obrambene snage) tvrde da je u operaciji poginulo manje od sto ljudi. Ipak, ako su Hamasove brojke točne, onda bi ovo mogao biti najsmrtonosniji dan od početka sukoba.

Na snimci se vidi kako izraelski vojnici upadaju u stan te pregledavaju sve uglove, nakon čega ulaze u spavaću sobu gdje pronalaze tri muškarca kako se skrivaju iza nekog madraca.

Jedan od vojnika ih pozdravlja i pomaže im da izađu iz zaklona. Za to vrijeme drugi vojnici drže stražu, a svuda uokolo čuju se pucnjevi.

Glasnogovornik vojske, kontra-admiral Daniel Hagari, rekao je da su stanovi u kojima su pronađenu taoci, međusobno bili udaljeni oko 200 metara, u središtu izbjegličkog kampa Nuseirat.

Kazao je i kako su izraelske snage ovu akciju oslobađanja uvježbavale na modelu takvog istog stana te da su vojnici simultano upali u oba stana kako bi iznenadili teroriste.

Međutim, spasioci su se našli pod teškom paljbom kad su napuštali kompleks, a netko iz susjedstva ih je gađao i granatama.

Hagari je rekao da je vojska odgovorila snažnim udarom u kojem su sudjelovali i avioni.

Tog strašnog 7. listopada oteto je 250 ljudi, od čage je otprilike polovica puštena tijekom primirja u studenom.

U zatočeništvu je još oko 120 osoba, dok ih je 43 proglašeno mrtvima. Među preživjelima je 15 žena, dvoje djece mlađe od pet godina i dvije osobe starije od 80 godina.

image

Oslobođeni taoc Noah Argamani (26)

Handout/Afp

Nakon subotnje operacije ukupan broj oslobođenih talaca je sedam, uključujući jednog koji je oslobođen nedugo nakon napada u listopadu. Izraelske snage pronašle su tijela najmanje 16 talaca, objavila je vlada.

‘Govorimo o Al-Nuseiratu u središtu Gaze, gdje je Hamas u vrlo teškim uvjetima držao taoce u civilnim stanovima, u zgradama od po tri ili četiri kata‘, rekao je kontra-admiral Hagari.

‘U jednom su stanu bila tri taoca, a Noah Algamani je bio u drugom stanu. Udaljenost između stanova je oko 200 metara. Odlučili smo upasti u oba stana istovremeno jer da smo se odlučili samo za jedan, postojao bi rizik da taoci u drugom stanu budu pobijeni‘, kazao je.

image

Oslobođeni taoc Almog Meir Jan (22)

-/Afp

‘Oni su taoce stalno seljakali iz jednog apartmana u drugi, i to se događalo na tjednoj bazi. Zato smo morali biti vrlo precizni. Prikupili smo obavještajne podatke na više različitih načina kako bismo bili sigurni da smo spremni za ovu operaciju. Ima tu mnogo detalja, to je kao slagalica, no nikada nemamo baš sve dijelove. No moramo biti sigurno da imamo dovoljno dijelova.‘

‘Mi smo izgradili modele ovih zgrada kako bismo u njima mogli trenirati. To treba biti kirurški precizna operacija, kao da operirate po mozgu. Jer ako se neki detalj dogodi prije drugog, mogli biste ubiti taoce. Napetost u toj sobi bila je izrazito velika. General Levi je i izrekao riječ ‘Kreni!‘, i naše su snage krenule u 11 sati. Sama racija se dogodila u 11:25 i odvijala se simultano u obje zgrade. Sve je bilo vrlo komplicirano i napeto.‘

‘U jednoj od zgrada, onoj u kojoj je bio Noah Argamani, potpuno smo ih iznenadili, no ipak je bilo teško. U drugoj zgradi gdje su bila tri taoca, morali smo pucati po stražarima, a oni su uzvraćali vatru‘, rekao je Hagari.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. lipanj 2024 12:01