UDARAC REŽIMU

Igrači libijske reprezentacije prebjegli su pobunjenicima

Nogometaši, koji imaju gotovo status nacionalnih ikona, okrenuli su leđa Gadafiju i režimu
 AP

TRIPOLI - Malo je ljudi ovih dana bijesno poput Saadija Gadafija, jednog od sinova libijskoga lidera Moamara.

Brojka je neprecizna

Naime, britanski je BBC objavio, a zatim je The Telegraph potvrdio da je na stranu pobunjenika prešla skupina nogometaša, od kojih su neki nastupali i u libijskoj nacionalnoj reprezentaciji. Informacije o broju prebjega variraju jer mnogi od njih nisu još uvijek spremni govoriti pod imenom i prezimenom zbog straha od moguće odmazde njihovim obiteljima, ali neki su otvorili srce britanskim novinarima u planinama južno od Tripolija koje već dulje vrijeme pod kontrolom drže pobunjenici.

- Poručujem pukovniku Gadafiju da nas ostavi na miru i dopusti nam da stvorimo slobodnu Libiju. Zapravo, mi želimo da on ode na drugi svijet - rekao je otvoreno za britanske medije Juma Gtat (33), bivši vratar libijske reprezentacije.

Libijski je pukovnik u svojem revolucionarnom programu, iznesenom u poznatoj “Zelenoj knjizi”, i u sportu, kao i u politici, zagovarao masovnost, dakle izbjegavanje elitizma. No, pukovnik se pokazao kao čovjek spreman razumijeti mišljenje: kad se libijska reprezentacija uspjela 1982. godine plasirati na Afrički kup nacija u kojem je došla do finala koje je izgubila izvođenjem jedanaesteraca, Gadafi je uvidio kolika snaga leži u sportu.

Pao na dopingu

Otad nogometna vrsta ima njegovu punu potporu - ali ne samo to, njegov sin Saadi počeo je nogometnu karijeru koja ga je dovela, tko bi sumnjao, do mjesta kapetana reprezentacije. Kopačke je okačio o klin nakon što je uspio nastupiti za Perugiu u talijanskoj Serie A, ali je pao na dopinškom testu. Tada je preuzeo mjesto predsjednika nogometnog saveza, a o toj se nemiloj sceni u Libiji nije pričalo. Svoje je zanimanje za talijanski nogomet utažio kupnjom oko sedam posto dionica Juventusa.

Jutro bez Gadafija

Saadiju, koji je nogomet trenutačno zamijenio zapovijedanjem elitnom postrojbom libijske vojske, neće se svidjeti ni riječi Adela bin Isse, trenera tripolijskog kluba al-Ahly u kojemu je i sam igrao, a koji se također pridružio pobunjenicima kako bi “poslao poruku da Libija mora biti ujedinjena i slobodna”.

- Nadam se da ću se probuditi jedno jutro i vidjeti da Gadafija više nema - ustvrdio je trener. Režim odan pukovniku odmah je odbacio tvrdnje britanskih medija ističući da je riječ o golmanu koji je branio za al-Ahyju i treneru, koji su cijelo vrijeme s pobunjenicima. No, Telegraph je potvrdio da je Gtat branio za reprezentaciju. Nacionalni je heroj postao kad je 2009. godine obranio kazneni udarac protiv Tunisa. On, pak, ističe da Gadafi nije napravio ništa za Libiju tijekom sve 42 godine na vlasti. - Nema infrastrukture, obrazovanje je loše, nema zdravstvenog osiguranja - rekao je Gtat optužujući pukovnikovu vlast.

Lončarević: Gtat je došao nakon mene

Poznati hrvatski trener Ilija Lončarević jedno je vrijeme vodio libijsku reprezentaciju. No, Juma nije bio član izabrane vrste u njegovo vrijeme. Poznatiji mu je drugi prebjeg, Osama Abdul Salam, koji je bio napadač, i to, kako kaže Lončarević, dobar. On je također u libijsku reprezentaciju ušao nakon Lončarevićeva odlaska. Kad je riječ o kontaktima, Lončarević nam kaže kako sada više uopće ne može telefonom dobiti nikoga u Libiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 09:43