OGROMNI REDOVI

‘IKEA se zatvara, idemo!‘: Pogledajte kakve su gužve nastale u ruskim robnim kućama nakon odluke švedskog diva

IKEA je najavila da od 4. ožujka zatvara svoje robne kuće u Rusiji i Bjelorusiji zbog Putinove invazije na Ukrajinu

IKEA Rusija

 Profimedia

Nakon što je švedska robna kuća IKEA najavila da zatvara svoja vrata u ruskim gradovima počevši od 4. ožujka, među Rusima je zavladala panika te su mnogi pohitali po posljednje komade namještaja i potrepštine prije zatvaranja.

Pred i u robnim kućama IKEA u Moskvi, Sankt Peterburgu, Omsku i Novosibirsku tako su se stvorili ogromni redovi, a IKEA je također objavila da će pauzirati svoj rad i u Bjelorusiji s obzirom na Lukašenkovu spremnost da pomogne Rusiji u invaziji na Ukrajinu, prenosi Daily Mail.

"Rat je već imao ogroman utjecaj na ljude. To također rezultira ozbiljnim problemima u lancu opskrbe i uvjetima trgovanja. Iz svih ovih razloga, IKEA je odlučila privremeno zaustaviti svoj rad u Rusiji. Razorni rat u Ukrajini ljudska je tragedija, a mi smo vrlo empatični i zabrinuti za milijune ljudi pogođene ratom. Ove odluke imaju izravan utjecaj na 15.000 IKEA zaposlenika, kojima će tvrtka osigurati zaposlenje i stabilnost prihoda te pružiti podršku njima i njihovim obiteljima", stoji u priopćenju robne kuće IKEA.

Robna kuća IKEA u Rusiji je prisutna od 2000. godine, a izrasla je u jednog od najvećih zapadnih poslodavaca u toj zemlji.

"Zaklada IKEA, koju financira Ingka zaklada, također je napravila donaciju u iznosu od 20 milijuna eura humanitarne pomoći onima koji su prisilno raseljeni zbog sukoba u Ukrajini. Ovo je odgovor na hitan apel UNHCR-a, Agencije UN-a za izbjeglice, da se pojača pomoć i zaštita ljudima pogođenim sukobom u Ukrajini. Osim toga, Inter IKEA Grupa i Ingka Grupa dodjeljuju svaka po 10 milijuna eura potpore u proizvodima i drugoj pomoći UNHCR-u, Save the Children i drugim organizacijama koje rade na lokalnim tržištima", stoji u priopćenju.

image

IKEA zatvara svoje robne kuće u Rusiji i Bjelorusiji, nastali ogromni redovi

Mikhail Tereshchenko/Tass/Profimedia
image

Velika gužva u robnoj kući IKEA u Rusiji zbog najave zatvaranja uzrokovanog ratom u Ukrajini

Yevgeny Sofiychuk/tass/Tass/Profimedia

Kako smo već ranije pisali, rusko tržište napuštaju brojni svjetski brendovi, pa Rusi više ne mogu kupiti Nike tenisice, novi iPhone, Mercedes, Jaguar ili Volvo, a ni suvremena tehnologija im više nije dostupna jer je, među ostalim, Google blokirao aplikacije za mobitele, Apple prestao prodavati svoje proizvode, isto kao i Dell i Nokia. Disney, Warner Bros. i Sony Pictures obustavili su do daljnjega plasirati nove naslove na području Ruske Federacije.

image

Velika gužva u robnoj kući IKEA u Rusiji zbog najave zatvaranja uzrokovanog ratom u Ukrajini

Yevgeny Sofiychuk/Tass/Profimedia
image

Veliki redovi ispred robnih kuća IKEA u Rusiji

Anton Matrosov/Tass/Profimedia
image

IKEA zatvara svoje robne kuće u Rusiji i Bjelorusiji

Maksim Blinov/AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. srpanj 2022 07:27