STRAH OD RUSKIH VLASTI

IKEA USTUKNULA PRED PUTINOM Ugasit će svoju web stranicu jer bi mogla kršiti zakone o gay propagandi

Zagreb, 210814.Prva robna kuca svedske Ikee u Hrvatskoj danas otvara svoja vrata za kupce, gotovo godinu dana nakon pocetka gradnje.Ukupna investicija u projekt robne kuce Ikea Zagreb iznosila je 750 milijuna kuna, a zaposleno je 350 djelatnika.Ikea Zagreb jedna je od najvecih robnih kuca u ovom dijelu Europe. Prostire se na 38 000 m2.Foto: Davor Pongracic / CROPIX
 Davor Pongracic / CROPIX

MOSKVA - Prva svjetska tvrtka za namještaj, Ikea, najavila je u petak da će ukinuti internet stranicu u Rusiji koja bi mogla kršiti zakon protiv homoseksualne propagande u toj zemlji.

Ikea će zatvoriti stranicu pod naslovom Ikea Family Live jer bi se "izvjestan broj članaka tog časopisa on line mogao povezati s propagandom" čime bi se kršio zakon o homoseksualnoj propagandi koji je proglasio ruski predsjednik Vladimir Putin 2013.

Zakon kojim se kažnjava "propaganda netradicionalnih seksualnih orijentacija među maloljetnicima", koristi se za zabranu prosvjeda homoseksualaca i posebno za krivično gonjenje osnivača internet stranice koja nudi savjete maloljetnim homoseksualcima.

"Pridržavamo se zakona zemalja u kojima poslujemo te, kako bi spriječili svako kršenje zakona, odlučili smo prekinuti objavljivanje web časopisa u Rusiji", piše u priopćenju Ikee.

Časopis Ikea Family Live objavljuje se u 25 zemalja u on line ili tiskanoj inačici te prikazuje fotografije i intervjue s obiteljima "bez obzira na spol ili seksualnu orijentaciju", po Ikei.

Po ruskom zakonu, Ikea bi mogla biti osuđena na kaznu višu od 15.000 eura ili prekid djelovanja u zemlji na razdoblje od 90 dana ako prekrši zakon.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:39