ŠOPING DARWINIZAM

Ikea zaposlila čuvare parkirališta da spriječe ulaz Romima: 'Kampiraju ispred dućana i okradaju nam mušterije!'

Ne radi se tu samo o inkomodiranju naših kupaca, već o zdravstvenim i sigurnosnim rizicima zbog nagomilavanja ljudskog i životinjskog otpada
 Calvin Teo / Wikimedia Commons

LONDON - Ikea , švedski div u proizvodnji i prodaji namještaja, našla se pod povećalom zbog rasističkih praksi u Engleskoj . Ikein dućan u Croydonu u južnom Londonu zaposlio je posebne čuvare parkirališta čija je jedina dužnost spriječiti ulazak Roma, uz obrazloženje da Romi u sve većem broju kampiraju na njihovom parkiralištu. Čuvari zaustavljaju svaki karavan, kombi i kamp kućicu i dopuste vam ući jedino ako ih uvjerite da niste Rom.

Tu je neugodnost doživio Luke Massey (27) kad je s djevojkom i njezinom majkom stigao u šoping u karavanu. Čuvar ih je pustio unutra tek nakon minute prepiranja.

- Mnogi od njih dođu u ovakvim sličnim autima. Da ste mi vi sami rekli da ste Rom, ne bih vas pustio, objasnio je čuvar.

- Zaustavljamo ih jer dođu i okradaju naše vjerne mušterije i zato sam ja tu na parkiralištu, dodao je.

Voditelj dućana Garry Deakin opravdao je novouvedenu praksu rekavši da mnogi "putnici" u zadnje vrijeme pokušavaju kampirati na parkiralištu.

- Ne radi se tu samo o inkomodiranju naših kupaca, već o zdravstvenim i sigurnosnim rizicima s obzirom na nagomilavanje ljudskog i životinjskog otpada.

Pojasnio je da je Ikea u Croydonu uvela preventivne mjere osiguranja parkirališta nakon što se savjetovala s gradskim vijećem.

No Massey smatra da to nije dovoljan razlog za ovakvu diskriminaciju.

- Čak i da su imali probleme s putnicima koji im se prikopčaju na struju ili parkiraju na njihovom parkiralištu po noći, to ne opravdava ovakvo rasno profiliranje kupaca na ulazu u dućan. To je jednostavno neprihvatljivo i ja sam zgrožen, rekao je Massey.

Vijeće Roma na to je izjavilo:

- Neka Bog pomogne svakom tko izgleda kao Rom – jer mnogi Romi ne šeću okolo s ogromnim naušnicama u ušima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 13:25