IZRAELSKI VELEPOSLANIK

Ilan Mor: ‘Bidenov posjet ojačao je izraelsko-američki savez, što se najbolje vidi u jednoj izjavi‘

Potpisivanje Jeruzalemske deklaracije jedan je od najvažnijih događaja tijekom Bidenova posjeta

Ilan Mor

 Tomislav Kristo/Cropix/Cropix

Uspješan i plodonosan posjet predsjednika Bidena Izraelu simbolizirao je snagu i izdržljivost saveza između Izraela i SAD-a.

Strateško partnerstvo između naših dviju nacija temelji se na zajedničkim pogledima na svijet i jednakom poštovanju demokratskih vrijednosti, kao i desetljećima starom prijateljstvu naših država i naroda.

To je najbolje izrazio predsjednik Biden tijekom svog posjeta rekavši da je „veza između izraelskog i američkog naroda jako duboka.“

I sam predsjednik Biden održavao je posebno toplo i dugotrajno prijateljstvo s Državom Izrael kroz godine javne službe, što je možda čak najbolje simbolizirano njegovom izjavom nakon dolaska u svoj deseti posjet Izraelu: „Ponavljam vam, ne trebate biti Židov kako biste bili cionist.“

Potpisivanje Jeruzalemske deklaracije, izjave o američko-izraelskom strateškom partnerstvu, jedno je od najvažnijih događaja tijekom predsjednikova posjeta.

Taj je povijesni dokument podupro temelje posebne veze između Izraela i SAD-a, prepoznajući zajedničke vrijednosti dviju država, te je utro put za razvijanje budućih odnosa.

Premijer Lapid i predsjednik Biden naglasili su svoju posvećenost cilju da nikad ne dozvole Iranu da dođe u posjed nuklearnog oružja te su naglasili neraskidivu vezu između Izraela i SAD-a.

Nadalje, obje države obvezale su se da će snažno djelovati protiv pokušaja bojkotiranja ili delegitimiranja Izraela, poricanja njegovog prava na obranu ili nepoštenog izdvajanja Izraela u bilo kakvom obliku.

Posjet predsjednika Bidena također je pomogao učvrstiti obavezu SAD-a prema izraelskoj sigurnosti i regionalnoj stabilnosti.

Od preuzimanja predsjedništva, prijateljstvo između naših država vidjelo se kroz predsjednikovu jasnu obavezu da će nastaviti održavati kvalitetu izraelske vojne spreme. Pod Bidenovom administracijom SAD je odobrio svoj najveći paket pomoći Izraelu ikad, a suradnja na zajedničkom razvoju najnaprednijih obrambenih tehnologija u svijetu vodi izraelsko-američki savez do novih razina.

Zaista, predsjednik Biden jasno je rekao da je potpora SAD-a izraelskim obrambenim kapacitetima „jača nego ikad“ i uključuje „naše partnerstvo s Izraelom na razvijanju najnaprednijih obrambenih sustava na svijetu, poput Željezne kupole i izraelskog novog laserskog sustava imena Željezna zraka.“

Izrael se pokazao kao ključni regionalni igrač koji doprinosi sigurnosti i ekonomskoj stabilnosti čitavog Bliskog istoka i šire.

Predsjednik Biden pozdravio je ekonomske prilike koje su proizašle i nastavljaju proizlaziti iz povijesnih Abrahamovih sporazuma, potpisanih pod posredovanjem SAD-a, a koji uključuju razvoj ekonomske suradnje na Bliskom istoku i izvan granica Bliskog istoka.

Prvi Negev forum za regionalnu suradnju između Izraela, Bahreina, Egipta, Maroka, Ujedinjenih arapskih emirata i SAD-a predstavlja povijesni događaj i prvu takvu multilateralnu grupaciju na Bliskom istoku, a dovest će do suradnje svih država članica na nekim od najkritičnijih pitanja današnjice, uključujući sigurnost hrane i vode, energetiku i zdravlje.

Prilike koje su Abrahamovi sporazumi omogućili također su se proširile i na južnu Aziju nakon što su se vođe Indije, Izraela, UAE-a i SAD-a sastali na prvom sastanku svjetskih vođa I2U2 grupe tijekom posjeta predsjednika Bidena.

Duboke promjene koje su transformirale regiju omogućile su Izraelu izgradnju veza i uspostavu toplih odnosa sa susjedima.

Ovi koraci prema regionalnom miru i stabilnosti omogućeni su kroz vodstvo, potporu i suradnju najvećeg izraelskog saveznika – SAD-a.

Povijesni direktni let predsjednika Bidena iz Izraela u Saudijsku Arabiju još je jedan od simbola američke posvećenosti širenju kruga mira i normalizacije u regiji.

Predsjednikov trud da završi proces prihvaćanja Izraela u SAD-ov program izuzeća od viza pozdravljaju Izraelci koji su uzbuđeni činjenicom da će češće i jednostavnije moći putovati u SAD, a čime će sigurno i uspostaviti jače veze između tih dviju nacija.

I za kraj - izraelsko i američko posebno i nepokolebljivo prijateljstvo jača iz godine u godinu. Obje nacije i narodi posvećeni su radu na postizanju zajedničkih ciljeva, kao i stvaranju bolje budućnosti za našu djecu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:58