DOM ZA SMAK SVIJETA

Ili je paranoičan ili zna nešto što obični smrtnici ne znaju: Zuckerberg gradi tajni kompleks na vrlo znakovitoj lokaciji...

Nitko tko je uključen u rad na ovom projektu ne smije govoriti o tome što se gradi u kompleksu vrijednom više od 270 milijuna dolara

Mark Zuckerberg

 Josh Edelson/Afp

Izvršni direktor Mete Mark Zuckerberg gradi prostrani kompleks vrijedan 100 milijuna dolara na Havajima u sklopu kojeg će biti i ogromni podzemni bunker.

Kako piše Wired, na sjeveroistočnoj strani havajskog otoka Kauai, između turističkih središta Kapaa i Hanalei, upravo se odvija tajni građevinski projekt.

Zid visok dva metra blokira pogled znatiželjnima, a zaštitari stražare na ulaznim vratima i patroliraju okolnim plažama.

Nitko tko je uključen u rad na ovom projektu ne smije govoriti o tome što se gradi. Gotovo svatko tko prolazi kroz osiguranje kompleksa, od stolara preko električara preko ličitelja do zaštitara, vezan je strogim ugovorom o tajnosti podataka. Radnicima je zabranjeno razgovarati s drugim ekipama, kažu izvori.

- To vam je kao ‘Klub boraca‘, a znate da se o njemu ne govori - kaže David, bivši zaposlenik koji je bio uključen u rad na Zuckerbergovu kompleksu.

Zuckerberg je zemljište kupio u kolovozu 2014. te ga platio 170 milijuna dolara. To znači da će izvršni direktor Mete na ovo zdanje potrošiti ukupno više od 270 milijuna dolara.

Planiranje i izgradnja kompleksa od otprilike 1400 hektara od početka su bili obavijeni velom tajne. Imanje, poznato kao Koolau Ranch, prema planskim dokumentima, uključivat će i podzemno sklonište od 5000 četvornih metara te imati vlastite zalihe energije, hrane i vode.

Prema izvorima koji su cijelu priču otkrili Wiredu, Zuckerberg je pri gradnji kompleksa imao i podršku političara, a lokalna javnost je ogorčena.

No, to očito ne dira previše Zuckerberga koji sa suprugom Priscillom Chan nastavljaju graditi jednu od najskupljih nekretnina na svijetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 16:41