NOVI PLAN EU

Ili porezi ili energetsko urušavanje Europe: ‘Ovo je Putinova cinična igra, a za nas test jedinstva‘

Prihodi od poreza proizvođačima fosilnih goriva usmjerili bi se na ugrožena kućanstva

Putin i plin, ilustrativna fotografija/ Ursula von der Leyen

 /Rokas Tenys/Alamy/Alamy/Profimedia Pascal Fayolle/Bestimage/Profimedia

Europska komisija se zalaže za nacionalne, neočekivane poreze na napuhane prihode energetskih kompanija kako bi se i praktično suprotstavili atronomskim računima za struju, izjavila je predsjednica EK-a, Ursula von der Leyen.

Planirani nameti, o kojima će u petak raspravljati ministri energetike EU, bili bi usmjereni i na proizvođače fosilnih goriva i na proizvođače s niskim udjelom ugljika koji su ubrali neočekivanu dobit zahvaljujući umjetno napuhanim cijenama električne energije, piše Financial Times. Ti bi se prihodi, planirano je, onda usmjerili prema ugroženim kućanstvima.

Veleprodajne cijene električne energije vrtoglavo su porasle jer su vezane uz cijenu plina, neovisno o tome proizvodi li se električna energija plinom ili na neki drugi način. Podsjećamo, cijene plina su oko 12 puta više nego prije godinu dana.

Von der Leyen sada želi ove nacionalne namete sinkronizirati s mjerama za smanjenje potrošnje električne energije u zemljama članicama. Pritom bi Bruxelles surađivao sa proizvođačima električne energije kako bi isti osigurali dovoljnu likvidnost.

Dužnosnici EK-a rekli su i da bi se privremeni okvir državne pomoći Komisije mogao izmijeniti kako bi se eventualno ubrzale odluke i da se s nacionalnim vladama već razgovara o istom. Brojna komunalna poduzeća iz EU traže od svojih ingerentnih vlada da im pomognu pri prikupljanju kolaterala dok se cijena energije povećava.

Planovi Komisije dolaze zajedno s prijedlozima za ograničenje cijene ruskog plina kako bi se limitirao profit Vladimira Putina kojim se financira "okrutni rat protiv Ukrajine", kaže von der Leyen. Podsjećamo, Rusija je u ponedjeljak rekla da će državni plinski gigant Gazprom prekinuti opskrbu plinovodom Sjeverni tok 1 dok se zapadne sankcije ne ukinu.

"Ovo je Putinova cinična igra, a za Europu test jedinstva i solidarnosti", izjavila je von der Leyen.

Planom Komisije nastoji se smanjiti potrošnja električne energije tijekom vršnih razdoblja s mjerama koje uključuju prebacivanje industrijskih procesa na vrijeme niske potrošnje kao što su vikendi ili noći. Takve mjere bi se primjenjivale povrh dobrovoljne sheme koja uključuje smanjenje potražnje plina za 15 posto, a s kojom su se zemlje članice već usuglasile ovog ljeta.

Von der Leyen je rekla i da se pod hitno valja pomoći komunalnim poduzećima koja se bore s "nestalnošću tržišta kojim manipulira Putin". Kristian Ruby, glavni tajnik Eurelectrica, trgovačkog tijela za europsku elektroenergetsku industriju, izjavio je da regulatori trebaju "proširiti popis imovine koja bi bila prihvatljiva kao kolateral" kako bi se "izbjegao domino efekt" i proširila kreditna linija tvrtkama u krizi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 13:32