TOM MOORE

IMA 99 GODINA, MIZERNU MIROVINU, ALI JE USPIO PRIKUPITI 4,6 MILIJUNA EURA! Novi junak po cijele dane hoda po vrtu, a sav novac će donirati

 
 AFP

Britanski ratni veteran Tom Moore iz Keighleyja u Yorkshireu, uspio je prikupiti više od 4 milijuna funti (4,5 milijuna eura) za Nacionalnu zdravstvenu službu NHS, a učinio je to hodajući krugove po svom vrtu.

Nije to jednostavan zadatak za odlučnog Toma Moorea obzirom da ima 99 godina, a prije nekoliko godina operiran mu je slomljeni kuk i kreće se tek uz pomoć hodalice.

Isprva je planirao prikupiti samo 1.000 funti. No nakon što je 8. travnja pokrenuo kampanju i u prva 24 sata prikupio nevjerojatnih 70.000 funti odlučio je produžiti akciju i do utorka ujutro prikupio nevjerojatnih milijun funti. Do ranih večernjih sati brojke su se vrtoglavo popele do tri milijuna.

A handout photo taken in April 2020, and released by the Maytrix Group in London on April 14, 2020, shows World War Two (WWII) veteran 99-year-old Captain Tom Moore walking in his garden in Marston Moretaine, north of London, to raise money for Britain's National Health Service (NHS). - A 99-year-old British World War II veteran on Tuesday had raised over £1.5 million (.9 million) for health workers on the coronavirus front-line, crashing the donation website hosting his appeal. Tom Moore, a captain who served in India, is being sponsored to complete 100 lengths of his 25-metre garden, with the aid of a frame, in time for his 100th birthday at the end of the month. He originally planned to raise £1,000 for a National Health Service charity after receiving treatment for a broken hip and cancer. But he has now smashed the million mark and completed 70 laps of his garden in Bedfordshire, south England. (Photo by - / MAYTRIX GROUP / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT
AFP

- Gotovo nevjerojatno, zar ne? Ali kada se sjetite za koga je novac onda mislim da naši zdravstveni djelatnici zaslužuju svaki euro, rekao je vitalni Moore.

On hoda 10 krugova u vrtu dnevno uz pomoć hodalice, a nada se da će prehodati 100 krugova do svoga rođendana 30. travnja. Prema riječima njegove kćeri Hannah, vrlo vjerojatno će postići svoj cilj.

Moore je bio vojnik u Drugom svjetskom ratu, a nakon što je prošao časničku obuku 1940., i služio u Indiji i na Sumatri vratio se u domovinu. Počeo je raditi kao instruktor u školi za oklopna borbena vozila u Bovingtonu.

- Medicinske sestre i liječnici su sada naša vojska i rade odličan posao, rekao je.

Tom Moore osjeća duboko poštovanje prema NHS-u jer je nejgova supruga nekoliko godina bolovala prije nego što je umrla 2006. godine. On je imao rak kože i operiran mu je kuk.

Veteranova kći Hannah Ingram-Moore ističe da je njezin otac bio oduševljen kada je prikupio prvi milijun, te da je to u njemu potaknulo odlučnost da nastavi hodati.

- On je tipičan stanovnik Yorkshirea, vrlo je ponosan i discipliniran. Oduvijek smo znali da je on dragulj od čovjeka, ali nismo mogli imati pojma da će njegova priča zarobiti srca nacije.

- Htjeli smo s ljudima podijeliti malo pozitive i ispričati što on radi, ali ni u najluđim snovima se nismo ovome nadali, poručila je Hannah.

Sav novac koji je Moore prikupio bit će doniran zakladi NHS Charities Together kako bi se nabavili paketi za sestre i liječnike te opremili centri za opuštanje, kao i eletronički uređaji za pacijente kako bi mogli pkomnicirati sa svojim obiteljima u izolaciji,

Još jedan ratni veteran Harry Billinge MBE (94) također je ponudio svoju podršku. Jako sam sretan zbog tebe, samo nastavi, radiš odličan posao.

Mooreova kći Hannah progovorila je i o 100. rođendanu svoga oca. Planirala je prirediti nezaboravnu proslavu, pozvali su 100 gostiju, a zbog epidemije koronavirusa to nije moguće pa su morali sve otkazati.

Tom Moore je zbog svoje plemenite akcije oduševio mnoge, a postao je i uzor mnogoj djeci koja su za njega počela izrađivati rođendanske čestitke. Na društvenim mrežama se objavljuju pod hashtagom #makeacardfortom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:22