STRELOVIT USPON

Ima deset godina, cijela država joj se klanja, a uskoro će od nje strahovati cijeli svijet!

Vjeruje se da Kim Ju-ae ima oko 10 godina i da je drugo dijete Kim Jong-una

Ju-ae

 Str/Afp/Profimedia/Str/afp/profimedia

Na prošlotjednoj vojnoj paradi u prijestolnici Sjeverne Koreje, gdje je vođa Kim Jong-un pokazao nuklearne mišiće i zastrašujuću vojnu moć, primijećen je elegantni bijeli konj uz zastrašujuće nuklearne projektile i marš vojnika.

Simbolika bijelog konja odavno je ukorijenjena u mitologiji vladajuće dinastije Kim i koristi se za pokazivanje osobne snage i junaštva Kim Jong-una kao vrhovnog zapovjednika.

Ovaj puta propagandna mašinerija nije bila fokusirana na njegovanje Kimova imidža, već isticanje njegove mlađahne kćeri, piše Telegraph.

Bijeli konj, kako su u ponedjeljak otkrili državni mediji, najdraža je životinja Kimove kćeri. Riječ je o nastavku nagovještaja brzog uspona mlade djevojke za koju neki stručnjaci vjeruju da se priprema za vođenje najizoliranije države svijeta. Učvršćuje se njezin legitimitet kao potomka samoproglašene kraljevske loze vladajuće dinastije.

Vjeruje se da Ju-ae ima oko 10 godina i da je drugo dijete Kim Jong-una. U studenome je punila naslovnice svjetskih medija nakon prvog pojavljivanja u javnosti. Držala se za ruke s ocem tijekom probnog lansiranja nove interkontinentalne balističke rakete Hwasong-19, oružja koje može pogoditi ciljeve u Sjedinjenim Državama. Od tada je često zauzimala središnje mjesto na najprestižnijim događanjima u zemlji.

image

Kim Jong-un i kći Ju-ae

Str/Afp

U prigodi otmjenog primanja u hotelu Yanggakdo u Pjongjangu prošloga tjedna u povodu proslave 75. godišnjice osnutka vojske, Ju-ae je s roditeljima prošetala crvenim tepihom što je izazvalo ovacije vojnih zapovjednika prije nego što je sjela za stol. Nosila je niske potpetice, kratku crnu suknju i bijelu bluzu. Izgledala je starija nego što jest i neodoljivo podsjećala na minijaturnu verziju svoje majke Ri Sol-ju.

Sljedeće večeri pojavila se na VIP balkonu samouvjereno mašući i šaljući osmijeh oduševljenoj gomili koja se okupila na jarko osvijetljenom trgu Kim Il-sung kako bi uživo pratila paradu čudovišnih projektila, piše Telegraph.

- Stvaranje takvog kulta ličnosti za Kim Ju-ae sugerira da je ona de facto određena kao nasljednica internim dogovorom iako još nema službeni status nasljednice, smatra Cheong Seong-chang, viši analitičar u Institut Sejong u Južnoj Koreji.

Nedostatak transparentnosti, pa čak i službene potvrde njezina imena, ostavlja stručnjacima prostora za raznoliku interpretaciju izvješća državnih medija u Sjevernoj Koreji.

Dr. Cheong vjeruje da namještena fotografija na primanju s Ju-ae u centru snimke, između majke i oca, okružena nasmijanim generalima, služi za aktivnu promociju djeteta i sugerira da će ona postati sljedeća vrhovna zapovjednica vojske Sjeverne Koreje.

Ako je to istina, Ju-ae krenut će očevim stopama. I on je u mladoj dobi izabran za obnašanje važne uloge, unatoč tomu što po rođenju nije bio prvi u redu za prijestolje.

Prema južnokorejskoj obavještajnoj agenciji, Ju-ae vjerojatno ima starijeg brata od oko 13 godina i mlađeg u dobi od 6 godina.

Jako malo se zna o djeci Kim Jong-una i njihovom obiteljskom životu. Ime Ju-ae otkrio je bivši NBA košarkaš Dennis Rodman, koji je tvrdio da ju je upoznao kao bebu tijekom posjeta Sjevernoj Koreji 2013. godine.

Njezina majka Ri Sol-ju, za koju se vjeruje da je bivša pjevačica elitnog orkestra Unhasu, kći je profesora i ginekologinje iz Pjongjanga.

image

Kim Jong-un i kći Ju-ae na primanju u hotelu okruženi generalima

Str/Afp

Poznata je po istančanom modnom ukusu i ljubavi prema odjeći sa Zapada, modna je ikona sjevernokorejskim ženama i revolucionarna prva dama, koja je pratila supruga na inozemnim putovanjima. Od osnutka Sjeverne Koreje nakon Drugog svjetskog rata, izoliranu državu vodile su tri generacije obitelji Kim, koje polažu pravo na vladanje preko krvne loze Paektu, nazvane po vulkanu koji se u Koreji smatra svetim. Prema pravilima sadašnje diktature, uspon jednoga od Kimovih potomaka unaprijed je predodređen.

Prema knjizi Veliki nasljednik, biografiji Kin Jong-una koju je napisala novinarka Anna Fifield, njegov otac Kim Jong-il prepoznao je da njegov sin posjeduje nemilosrdnu lukavštinu potrebnu za vođenje države i dao mu je prednost u odnosu na stariju braću i sestre.

Kim je odrastao u uvjerenju da je poseban. Na proslavi njegova 8. rođendana bili su visoki dužnosnici koji su mu se poklonili, otkriva knjiga iako je njegov status i javnosti otkriven tek godinu dana nakon očeve smrti.

image

Kim Jong-un i kći Ju-ae

Str/Afp

Dr. Edward Howell, stručnjak za Sjevernu Koreju na Sveučilištu Oxford, primjećuje da je Ju-ae već odlikovana kao ‘poštovana‘ kći, a to je izraz koji se obično koristi za vođe i njihove supružnike, ali kaže da je prerano za zaključak hoće li preuzeti vođenje države.

Analitičari također sumnjaju da je riječ o propagandnoj strategiji da se njeguje imidž Kima kao obiteljskog čovjeka.

- Postoji povijesni presedan da vođe Sjeverne Koreje brinu o svom imidžu. Kim il-sung i Kim Jong-il nastojali su se prikazati kao vođe koji se brinu za svoj narod kao što se majka brine za svoju djecu, osobito u kriznim vremenima, tvrdi dr. Howell.

Leif-Eric Easley, profesor na Sveučilištu Ewha u Seulu, slaže se s takvom teorijom.

- Javno iskazivanje naklonosti prema kćeri sugerira da je njezino pojavljivanje u javnosti neposredno povezano s ocem. Kim želi biti prepoznat kao vođa koji štiti svoj narod, a ne kao diktator s nuklearnim oružjem, ustvrdio je.

Percepcija Kima kao oca punog ljubavi je u oštrom kontrastu s trenutnim razvojem događaja, gdje njegov režim troši novac iz državnog proračuna na program oružja za masovno uništenje unatoč informacijama da je narod na rubu gladi.

Pojavljivanje Ju-ae u javnosti je izraz povjerenja da je sve u redu, tvrdi Chun In-bum, umirovljeni general-pukovnik koji je nekoć zapovijedao južnokorejskim specijalnim snagama, dodajući da bi imenovanje nasljednika u ovom trenutku bilo opasno po tu osobu.

image

Kim Jong-un i kći Ju-ae

Str/Afp

Da je njegov kći doista ‘izabrana‘, ne bi bila pošteđena kušnji da uspije kao žena u ‘vrlo šovinističkom društvu, smatra on.

Ranije uvođenje Ju-ae u društvo također bi moglo dati patrijarhatu više vremena da se navikne na ideju njezine vladavine, a u konačnici, odluka bi se mogla temeljiti na njezinu karakteru.

Sjevernokorejci imaju proces selekcije. Ne postajete vladar jer ste najstariji dječak ili djevojčica, već morate imati karakter za vladanje državom, kaže Chun.

- Na kraju, to je kao iz jedne od onih sapunica u kojoj svatko pokušava ubiti svakoga. Kao Južnokorejac sam zabrinut zbog nestabilnosti koju bi sve to moglo izazvati na Korejskom poluotoku, zaključuje.

Za sada, svijet čeka Kimov sljedeći potez - i vidjeti hoće li mlađahna Ju-ae biti pokraj njega.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 12:42